Γ.ΜουζάλαςH Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Nick Paleologos / SOOC
Nick Paleologos / SOOC

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί η Ευρώπη δεν έδρασε ενωμένα σαν Ευρώπη», είπε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι η κρίση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης -ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι από τη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου, ως σήμερα, οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν τότε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως ότι ο δρόμος των Βαλκανίων έκλεισε μονομερώς, χωρίς ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα που θα μπορούσε να μεταβληθεί σε ανθρωπιστική κρίση. Ανέφερε, επίσης, ότι μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων, και λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων οδών, στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν 50.000 άνθρωποι σε λιγότερο από 10 ημέρες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στην Ειδομένη, «κάτω από συνθήκες που αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

«H Ειδομένη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», προσέθεσε, λέγοντας πως αυτό είναι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, χωρίς συνεννόηση.

Ο Γ. Μουζάλας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα η Ελλάδα προσπάθησε να βοηθήσει αυτήν την κατάσταση, ενώ υποστήριξε ότι χρειάζεται η βοήθεια της Ευρώπης, όχι μόνο με οικονομικούς πόρους, αλλά και με υλικούς και τεχνικούς. Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα χτίζει περίπου 10.000 θέσεις υποδοχής την εβδομάδα, ενώ έχουν ήδη δημιουργηθεί 30.000 θέσεις.

«Δεν βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας ζητήσω να ανταλλάξουμε με οικονομική βοήθεια την εγκατάσταση της κρίσης στην Ελλάδα. Δε νομίζουμε ότι σαν Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσουμε την άποψη με την οποία φλερτάρουν μερικά κράτη-μέλη, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένας απέραντος καταυλισμός προσφύγων, αν υπάρχει καλή χρηματοδότηση», δήλωσε, καλώντας τους ευρωβουλευτές να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την Ελλάδα ως μέρος απέραντων προσφυγικών καταυλισμών

Οπως είπε, η Ελλάδα ήδη από το Σεπτέμβριο δεσμεύθηκε ότι θα κρατήσει 23.000 πρόσφυγες, όμως αυτό τώρα χρειάζεται αλλαγές, με βάση τα καινούρια στοιχεία. «Να είσαστε βέβαιοι ότι θα τους κρατήσουμε, αλλά θα πάρουμε το μερτικό μας. Δε θα κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες της Ευρώπης. Πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο υπουργός.

Οσον αφορά τις ευθύνες της Ελλάδας,παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και λάθη, τα οποία οφείλονται στις αδυναμίες του ελληνικού κράτους, αλλά και στο γεγονός ότι η χώρα περνά παράλληλα μια βαθύτατη οικονομική κρίση. Προσέθεσε, όμως ότι η Ελλάδα ξαφνιάστηκε, όσο και η Ευρώπη, καθώς το ρεύμα των προσφύγων βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στην ολιγωρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στα αιτήματα της Ελλάδας για βοήθεια. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από το Μάιο 1.400 άνδρες της FRONTEX και δεν έλαβε πάνω από 700, ενώ μόνο 60 άνδρες της EASO βρίσκονται στην Ελλάδα για να καλύψουν τα ζητήματα ασύλου 50.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Για το ζήτημα της επανεγκατάστασης αλλά και αυτό των επιστροφών, ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα σύμφωνη ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, ο τόνισε ότι δεν έχουν μειωθεί, ενώ επισήμανε ότι τον χειμώνα συνέχιζαν να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70-85% είναι πρόσφυγες.

Σχετικά με τους οικονομικούς κοινοτικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι αρκετοί, ενώ βραχυπρόθεσμα ο ρυθμός εκταμίευσης είναι αργός. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έκτακτα κονδύλια της ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορέσουν να εκταμιευθούν πιο γρήγορα. Σημείωσε, επίσης, ότι τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα τα παίρνουν διεθνείς και κρατικοί οργανισμοί για να κάνουν έργα τα οποία προβάλει το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα