Η Ευρώπη της ντροπής-Πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν μέσα απο ποτάμι στην ΠΓΔΜ

Μεγάλη ομάδα προσφύγων ξεκίνησαν περίπου στις 13.00 σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.ΕΙΔΟΜΕΝΗ - ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης, περίπου 500 πρόσφυγες ξεκίνησαν σε αναζήτηση σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να βρουν κάποιο αφύλακτο σημείο για να μπουν στη γειτονική χώρα.

Μάλιστα, κρατώντας ένα σχοινί προσπαθούν, ο ένας πίσω από τον άλλο, να περάσουν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα.

Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

e8

Ωστόσο, οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στα σύνορα και συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών και εθελοντών που τους ακολουθούν. Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι φυσικά που φυσικά δεν ισχύει.

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα