Για την Κυριακή μετατέθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου-κουαρτέτου

lluybecwΓια την Κυριακή μετατέθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης,οι πρόσφατες προτάσεις των δανειστών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές,γι’αυτό το λόγο σήμερα αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει αντιπρόταση στο σχέδιο που παρουσιάστηκε από την πλευρά των δανειστών.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα απαντήσει στις νέες φορολογικές απαιτήσεις του κουαρτέτου,που ζητάει  διατήρηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και τους συνταξιούχους για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι και 7000 ευρώ και την μετατόπιση του συντελεστή του 32% από τα 25.001 ευρώ στα 22.001 ευρώ.

Πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια,ένα απο αυτά είναι η πρόταση για ένα φόρο 5 της χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές ώστε τα επιπλέον έσοδα να φτάσουν τα 800 εκ ευρώ που ζητά το κουαρτέτο.

Το σχέδιο προβλέπει ο φόρος να επιβάλλεται σε κάθε συναλλαγή εκτός από την μεταφορά χρημάτων από τον ένα λογαριασμό σε ένα άλλο του ίδιου καταθέτη.Με δεδομένο ότι ο φόρος αυτός θα είναι αναλογικός θα δίνεται και μια αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης αφού όσοι κινούν μεγάλα ποσά θα πληρώνουν περισσότερο και όσοι κινούν λιγότερα θα πληρώνουν λιγότερο.

Τώρα,στο συνταξιοδοτικό,φαίνεται ότι οι δανειστές ζητούν εθνική σύνταξη 180 ευρώ αντί 384(που προτείνει το υπουργείο εργασίας )και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την απονομή της.Παράλληλα, οι επικεφαλής των θεσμών προτείνουν μειώσεις στις επικουρικές, μείωση της προσωπικής διαφοράς για τις υφιστάμενες συντάξεις , χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης,καθώς και  να μην υπάρξουν εξαιρέσεις με σταδιακή τριετή αύξηση των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ωστόσο,ο υπουργός Εργασίας,επιμένει και επαναλαμβάνει πως  είναι «απόλυτη κόκκινη γραμμή» ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.

Μάλιστα,ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας στην Οικονομία Ανδρέας Νεφελούδης τόνισε ότι οι κύριες συντάξεις «δεν θα θιγούν, είναι δεδομένο, παραμένουν ως έχουν, δεν υπάρχει κανένα θέμα», αλλά το μείζον πρόβλημα είναι οι επικουρικές,σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό έχει καλύψει τα 1,8 δισ. ευρώ με την αύξηση ορίων από τα 62 στα 67 έτη,με το  φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, παρόλα αυτά,όπως είπε, οι δανειστές επιμένουν, σε επιπλέον περικοπές 600 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα