Συρία:Στο τραπέζι των συνομιλιών η λύση για δημιουργία ομοσπονδιακού κράτους

War-SyriaΤο ενδεχόμενο σύστασης ομοσπονδιακού κράτους στη Συρία έχει πέσει, σύμφωνα με διπλωμάτες, στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών στις οποίες συμμετέχουν οι μεγάλες δυνάμεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε ότι μεταξύ των κρατών που σκέφτονται τη λύση αυτή βρίσκεται η Ρωσία και δυτικές χώρες.

Ενώ ο σκοπός είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να παραμείνει ως ενιαία ως χώρα, είπε ο διπλωμάτης, «υπάρχουν ασφαλώς πολλά είδη διαφορετικών μοντέλων μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία έχει, σε μερικά μοντέλα, ένα πάρα πολύ χαλαρό κέντρο και πολλή αυτονομία για διαφορετικές περιοχές». Οι δηλώσεις του επιβεβαιώθηκαν από δεύτερο διπλωμάτη.

Την ομοσπονδιακή λύση απέρριψε η αντιπολίτευση της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

«Κάθε αναφορά αυτού του φεντεραλισμού ή κάτι το οποίο μπορεί να παρουσιάσει την κατεύθυνση προς μια διαίρεση της Συρίας είναι εντελώς απαράδεκτη. Έχουμε συμφωνήσει ότι θα επεκτείνουμε μια μη-κεντρική κυβέρνηση στην μελλοντική Συρία, αλλά όχι με ομοσπονδιακή δομή ή διαίρεση για τη χώρα», δήλωσε ο Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστής της συριακής αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν απέκλεισε την ομοσπονδιακή λύση, ωστόσο επισήμανε ότι κάθε αλλαγή θα πρέπει να προηγηθεί από διάλογο μεταξύ των Σύρων και ένα δημοψήφισμα για να εισαχθούν οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας.

Ο Σάλεχ Μουσλίμ, συνηγέτης του συριακού κουρδικού κόμματος PYD, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις κουρδικές περιοχές στη Συρία, έχει ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ανοιχτός στην ιδέα. «Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το ονομάσετε – έχουμε πει επανειλημμένως πως θέλουμε μια αποκεντρωμένη Συρία. Πείτε το περιφέρειες, πείτε το φεντεραλισμό, τα πάντα είναι πιθανά».

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών δεν αναμένεται να διαρκέσει πέρα από τις 24 Μαρτίου. Στη συνέχεια αναμένεται ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας ή 10 ημερών πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος.

Μιλώντας νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αποστολής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες είπε ότι δεν ήταν αισιόδοξος για την διεξαγωγή των συνομιλιών στη Γενεύη, και δεν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της αποστολής του.

Σχετικά Νέα