Κατρούγκαλος: Απόλυτη κόκκινη γραμμή τα 1.300 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές

Τα τέσσερα κύρια ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι με τους δανειστές όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τις «απόλυτες κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς, περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο Γ.Κατρούγκαλος σχολιάζοντας την χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, την χαρακτήρισε αναγνωριστική και όπως είπε από αυτήν διαμορφώθηκε η ατζέντα, ο οδικός χάρτης για τις επαφές που θα ακολουθήσουν.

«Ηταν περίπου όπως τα περιμέναμε», είπε ο υπουργός, καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Οπως είπε, τα περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά και ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση στα πρώτα τρία, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση.

Τα θέματα αυτά είναι:

  • ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, η εθνική σύνταξη και οι συντελεστές αναπλήρωσης.
  • Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»
  • η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες
  • οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών

Ο κ.Κατρούγκαλος πάντως χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

Οπως είπε, είναι «απόλυτη κόκκινη γραμμή» ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.

Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης, όπως είπε. Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές, σημείωσε.

Η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς είναι προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα