Αντιρατσιστικές εκδηλώσεις 18-21 Μαρτίου στην Ελλάδα και σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες

Τετραήμερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και αντίστασης κατά του ρατσισμού και της Ευρώπης – φρούριο πραγματοποιούν 50 αντιρατσιστικές οργανώσεις, προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, συνδικάτα και κινήσεις πολιτών από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα.0C2E7AC45FA3D7CEF7AAECD4496AB7C4

«Τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν πλήρη άρνηση κάθε δικαιώματος σε ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο», επισήμανε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Κούρκουλας από την «Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό», που συνδιοργανώνει τις δράσεις.

«Είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό το σχέδιο, ένα σχέδιο ρατσιστικό, στο οποίο έπρεπε και η κυβέρνηση να είναι κάθετα αντίθετη. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει αγαστή συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα στο απάνθρωπο σχέδιο αποτροπής των προσφύγων», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Τάχερ Αλιζαντά, από την Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι πόλεμοι και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Αφγανοί δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ, την ώρα που καθημερινά σκοτώνονται άνθρωποι σε όλο το Αφγανιστάν.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων 

– Την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Πειραιώς 256) θα πραγματοποιηθούν τρία εργαστήρια, ένα αντιφασιστικό, ένα αντιπολεμικό και ένα ΛΟΑΤ (5 μ.μ.). Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα «Οι πρόσφυγες αδέλφια μας, ο πόλεμος εχθρός: Ενάντια σε κάθε διάκριση και κάθε αποκλεισμό», ενώ στις 10 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλία ενίσχυσης ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νησιά με τη συμμετοχή των Φοίβου Δεληβοριά, Μάνιας Παπαδημητρίου, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Encardia, The Pink Tank Project, Mr Highway Band, Παντελή ΜΚ, Τζιριμπάντ και Τσιχάν Τούρκογλου.

Επίσης, από τις 5 μ.μ. θα στηθεί στον ίδιο χώρο έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό από φωτογράφους της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και άλλων επαγγελματικών ενώσεων. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και η Διεθνής Αμνηστία.

– Το Σάββατο 19 Μαρτίου θα διοργανωθούν αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, τον Βόλο και τα Γιάννενα. Την ίδια ημέρα αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Κύπρο, Δανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και Πολωνία).

– Τέλος, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο τηςΠαγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, θα διοργανωθούν δράσεις σε σχολεία.

Σχετικά Νέα