Τεχεράνη:Οι εκτοξεύσεις δεν παραβιάζουν τη συμφωνία που το Ιράν υπέγραψε με τη Δύση

891516-120703-missileΤο υπουργείο των Εξωτερικών του Ιράν στην Τεχεράνη, υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες δοκιμαστικές πυραυλικές εκτοξεύσεις δεν παραβιάζουν τη συμφωνία που το Ιράν υπέγραψε με τη Δύση, αναφορικά με τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, πραγματοποίησαν στις 8 Φεβρουαρίου, αρκετές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων βαλλιστικού τύπου από υποδομές εκτόξευσης σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο διεξαγωγής στρατιωτικής άσκησης, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι πυραυλικές εκτοξεύσεις αποδεικνύουν την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του Ιράν, αλλά και τα οπλικά συστήματα που διαθέτει για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής κατά της ισλαμικής επανάστασης, του ιρανικού κράτους και της ανεξαρτησίας του, ανέφερε η είδηση του ιρανικού πρακτορείου.

Οι εκτοξέυσεις αυτές πραγματοποιούνται μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, τον Ιανουάριο, σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Οι εντάσεις ορίζονται γεωγραφικά από τη διώρυγα του Σουέζ, προβάλλονται γεωπολιτικά στον Κόλπο του Άντεν, ανοιχτά της Υεμένης και καταλήγουν στα υπό ιρανικό έλεγχο Στενά του Ορμούζ.

 Ωστόσο,την ίδια στιγμή η  Χίλαρι Κλίντον, που θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε την Τετάρτη (9/3) «βαθιά ανήσυχη» για τα δημοσιεύματα περί του ότι το Ιράν προχώρησε σε πολλές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, τονίζοντας πως η Τεχεράνη πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις για τις ενέργειές της.

«Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά τον λόγο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή, εφαρμόζοντας παράλληλα αυστηρά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπογράμμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή της.

AdTech Ad«Το Ιράν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει κυρώσεις για αυτές τις δραστηριότητες και η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιδείξει ότι οι απειλές του Ιράν έναντι του Ισραήλ δεν θα γίνουν ανεκτές», πρόσθεσε η Κλίντον.

Το Ιράν προχώρησε νωρίτερα σήμερα σε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι, σύμφωνα με την Τεχεράνη, είναι σχεδιασμένοι ώστε να μπορούν να πλήξουν στόχους στο Ισραήλ, αψηφώντας τις αμερικανικές επικρίσεις για παρόμοιες δοκιμές στις οποίες προχώρησε την Τρίτη.

Σχετικά Νέα