Τσίπρας και Μέρκελ κατά των δηλώσεων Τουσκ

tsipmerktouskΑναταραχή έχει προκληθεί έπειτα από την ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο twitter ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συνεργασία τους στην προσφυγική κρίση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, κοινή απόφαση της ΕΕ των 28.

Αρχικά ο Πολωνός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε αναρτήσει  ότι «οι παράτυπες ροές κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίστηκαν. Δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας αλλά κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ».

Στην δεύτερη πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας: «Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν άμεση και έντονη με τον πρωθυπουργό να αναφέρει μέσω twitter ότι «ο βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.

Περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία εμφανίστηκε άκρως εκνευρισμένη δηλώνοντας ότι το σφράγισμα «δεν είναι λύση στο συνολικό πρόβλημα».

Ναι μεν ο αποκλεισμός σημαίνει ότι θα φτάνουν λιγότεροι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, όμως «για αυτό κάθε βράδυ θα βρίσκονται στις ειδήσεις εικόνες με αποκλεισμένους πρόσφυγες, κάτι που μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να κυλήσει καλά».

«Δεν μπορούμε 27 χώρες να εφησυχάζουμε και να αφήνουμε μία χώρα μόνη της με το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά η κ.Μέρκελ αναφερόμενη στην Ελλάδα.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα