Οι ΥΠΕΞ 5 χωρών θα συναντηθούν για την εκεχειρία στη Συρία

uyiblyΤην Κυριακή στο Παρίσι θα συναντηθούν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και οι ομόλογοί του της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας.

Οι πέντε υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση της εκεχειρίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 27 Δεκεμβρίου στη Συρία και, «αν όλα προχωρούν, όπως ευχόμαστε, (…) θα ενθαρρύνουν την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κάιρο.

Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν επίσης από τους Αμερικανούς, οι οποίοι προώθησαν τη συμφωνία εκεχειρίας μαζί με τους Ρώσους, «να εμπλακούν πιο ενεργά με τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία», πρόσθεσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένουν να λάβουν διασφαλίσεις πως τα ρωσικά πλήγματα, που συνεχίζονται, έχουν αποκλειστικό στόχο τις τζιχαντιστικές οργανώσεις Μέτωπο Αλ-Νόσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και Ισλαμικό Κράτος και όχι την μετριοπαθή αντιπολίτευση. «Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε ο Ερό.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει στη Γενεύη για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που προβλέπεται να επαναληφθούν στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τη Δαμασκό. Η αντιπολίτευση, που θεωρεί προτεραιότητα τη δημιουργία μιας μεταβατικής αρχής στην οποία δεν θα έχει ρόλο ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραστεί στις συνομιλίες.

Ο Τζον Κέρι, ο Ζαν-Μαρκ Ερό, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο Φίλιπ Χάμοντ και ο Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη, στην Υεμένη και στην Ουκρανία, διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός.

Σχετικά Νέα