Μαξίμου:Για πρώτη φορά ετέθησαν ανοιχτά τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων και το casus belli

epa05031356 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) and Turkey's Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) during their press conference in Ankara, Turkey, 18 November 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras is visiting Turkey for talks that will focus on the European migration crisis. EPA/STR

Aναφερόμενοι στην επίσκεψη  του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα  στην Τουρκία και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας,κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι όχι μόνο «οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα»,αλλά όπως σημειώνουν έγινε «ανοιχτή αναφoρά του Πρωθυπουργού στο ζήτημα του Casus belli»,κάτι που όπως τονίζουν,το κάνει για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός.

Ειδικότερα αναφέρει το Μαξίμου:

«Οι συναντήσεις, έγιναν σε θετικό κλίμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πάνω σε θετική ατζέντα, ώστε να προωθηθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, στην βάση κλίματος εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού υπήρξε σαφής τοποθέτηση ως προς τις τουρκικές παραβιάσεις και ανοιχτή κριτική ως προς το ζήτημα αυτό. Υπήρξε επίσης ανοιχτή αναφoρά του πρωθυπουργού στο ζήτημα του casus belli.

Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά μέσα στην Τουρκία. Το ίδιο είχε γίνει άλλωστε και κατά το πρόσφατο ταξίδι στην Άγκυρα.

Στο πεδίο της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προωθήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και η υπερταχεία Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. (Σιδηροδρομική Εγνατία). Επίσης αποφασίστηκε να ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό: Υπήρξε επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας. Έτσι καθιερώνεται η ταχεία και άμεση επανεισοδοχή των μεταναστών που δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας, σε τουρκικό έδαφος, γεγονός σημαντικό για την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης.»

 

Σχετικά Νέα