Προσφυγικό,Διμερείς Σχέσεις&Κυπριακό στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας-Οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας-Νταβούτογλου

Για τους δυο πρωθυπουργούς η Σύνοδος κορυφής δεν τελείωσε στις Βρυξέλλες αλλά μεταφέρθηκε στην Σμύρνη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις υπογραφές για τις διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου σε ένα πολύ θετικό κλίμα και για τις δυο χώρες.Ahmet Davutoglu, Alexis Tsipras

Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ήταν «Ελλάδα–Τουρκία συμμαχία»

Ο κ.Τσίπρας, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό  για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή, τονίζοντας το «ιστορικό βάρος» που αισθάνεται ο ίδιος στην Σμύρνη, την οποία χαρακτήρισε «μπαλκόνι στο Αιγαίο και ιστορική πόλη σταυροδρόμι που θυμίζει πόλεμο και προσφυγιά» .

«Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε –ότι η Σμύρνη είναι όμως και πόλη σύμβολο του εμπορίου, της συνεργασίας, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Από δω και στο εξής θέλουμε αυτές οι μνήμες να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας για ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας» .

Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν πολλά μνημόνια συνεργασίας (ενεργειακά-τουρισμό – λιμάνι Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη – σιδηροδρομικές συνδέσεις με κατασκευή υπέρ ταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη την Ηγουμενίτσα –αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο – ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και πρακτορεία ειδήσεων), τονίζοντας ότι «το μέλλον ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από πολλές προκλήσεις – μια από αυτές είναι και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Ο πρωθυπουργός αφού δήλωσε ότι «σήμερα η Σμύρνη και όλα τα νησιά του ανατολικού αιγαίου βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις και το δράμα των ανθρώπων που ψάχνουν καταφύγιο και μια καλύτερη ζωή», δήλωσε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα Ελλάδας Τουρκίας να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό.

«Είμαστε εδώ σήμερα οι δύο κυβερνήσεις –εγώ και ο Αχμέτ – για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς, όχι επειδή μας το επιβάλλουν οι εταίροι μας…Κανείς δεν θα μας πει πως θα λυθεί , είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι κοινή η προσπάθεια να χτυπήσουμε τα δίκτυα παράνομων διακινητών, τονίζοντας πάντως πως «είναι απαράδεκτο με τόσο προηγμένη τεχνολογία να μην μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε επίσης πως την Τρίτη οι δύο κυβερνήσεις επικαιροποίησαν το πρωτόκολλο επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία, ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα στους μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες (Β.Αφρική) ότι δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στις χώρες της ΕΕ. «Πρέπει να τους το πούμε με ειλικρίνεια ότι δεν μπορούν να περάσουν» είπε χαρακτηριστικά

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην ζεστασιά και στην ανθρωπιά που έχουν επιδείξει Ελλάδα και Τουρκία σε χιλιάδες πρόσφυγες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα παρέχουν την μόνιμη παραμονή στους πρόσφυγες.

«Στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε από κοινού μόνιμη ροή προς τις χώρες της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα για την αντιμετώπιση των διακινητών», πρόσθεσε

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το κυπριακό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «μια δίκαιη, βιώσιμη επίλυση είναι επιτακτική επί τη βάση του ΟΗΕ».

Οι δύο άντρες μίλησαν και για την κατάσταση στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, με τον κύριο Τσίπρα να δηλώνει ότι «η αύξηση των παραβιάσεων δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα».

Τέλος οι κ.κ.Τσίπρας και Νταβούτογλου συζήτησαν και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Κατέθεσα την στήριξη της Ελλάδας» είπε, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή συνολικά και για την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά «την Δευτέρα ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, πρέπει να την δούμε –κυρίως στην νομική της πλευρά» .

Ποιές ήταν οι συμφωνίες που υπέγραψαν Τσίπρας και Νταβούτογλου;

Σειρά διμερών συμφωνιών με αιχμή την ανανέωση της συμφωνίας επανεισδοχής, υπέγραψαν μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ειδικότερα, ανανεώθηκε και επικαιροποιήθηκε η συμφωνία που έχει συναφθεί εδώ και χρόνια για την επανεισδοχή στη γείτονα των παράτυπων μεταναστών που περνούν στη χώρα μας.

Παράλληλα, υπογράφηκαν συμφωνίες στον τομέα των μεταφορών με μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Άγκυρας.

Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας υπέγραψε επίσης πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του πρακτορείου Anadolu, ενώ αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα