Μαντάς:Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν σταμάτησε ποτέ

bouli-xristos-mantas-syrizaΟ βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς,μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1,απάντησε για τις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα ,ο Χρ. Μαντάς  ανέφερε : «Λυπάμαι που ορισμένοι στη ΝΔ αντιλαμβάνονται τη χθεσινή συμφωνία με όρους εθνικής ήττας όπως ο συνομιλητής μου κ. Βρούτσης. Χθες είχαμε μια σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας και όχι Ελλάδας Τουρκίας. Σε αυτό (το ευρωπαϊκό) επίπεδο ηττήθηκαν οι ακραίες φωνές του απομονωτισμού και οι δυνάμεις των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης έκαναν ένα πρώτο θετικό βήμα. Η χώρα μας εφαρμόζει πιστά τις διεθνείς συνθήκες. Το πρόβλημα δεν είναι στη χώρα μας, αλλά στις χώρες της συνθήκης του Βίζεγκραντ που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορά τους. Η ευθύνη και το βάρος της μετεγκατάστασης των προσφύγων πρέπει να μοιραστεί αναλογικά και σε όλους.»

Σχετικά με την επάνοδο των θεσμών και τη διαπραγμάτευση, ο Χ. Μαντάς είπε:

«Το ζήτημα του χρόνου της αξιολόγησης ήταν και παραμένει κρίσιμο ζήτημα. Η σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς δεν σταμάτησε ποτέ. Συνεχιζόταν το προηγούμενο διάστημα σε τεχνικό επίπεδο. Βεβαίως είναι ανοιχτά 4 μεγάλα ζητήματα : φορολογικό, ασφαλιστικό, ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια. Φαίνεται να υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει τον ρόλο που θα έχει το επόμενο διάστημα στο πρόγραμμα. Από την πλευρά μας κάνουμε μεγάλες προσπάθειες. Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με ορισμένα θετικά δεδομένα όπως με ύφεση στο -0,2% αντί για -2% , όπως ήταν η εκτίμηση με την υπογραφή της συμφωνίας τον Ιούλη και με πρωτογενές πλεόνασμα στο +0,2% αντί για έλλειμμα -0,25% όπως ήταν η πρόβλεψη.»

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς είπε πως το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάζει τις αξίες και τη συνοχή της ΕΕ. «Ο ελληνικός λαός έχει δώσει και δίνει καθημερινά, μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Ας αναλογιστούμε σήμερα ημέρα της Γυναίκας, τις σύριες μάνες»

Κάλεσε τέλος όλους τους συνομιλητές του να διαβάζουν προσεκτικά τις κοινές ανακοινώσεις των ευρωπαίων ηγετών. « Οι πρόσφυγες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εισβολείς. Όροι όπως μετεγκατάσταση και επανεισδοχή αναφέρονται ρητά στα σχετικά κείμενα.»

Σχετικά Νέα