Mε κοινό κείμενο αλλά όχι συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό-Στις 17-18 Μαρτίου η οριστική λύση

 

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με κοινό κείμενο αλλά όχι συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, με εκπρόσωπο Τύπου της Ε.Ε. να δηλώνει ότι συμφωνήθηκε κοινό κείμενο και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στις 17-18 Μαρτίου για να συζητήσουν και πάλι τις προτάσεις ,επίσης σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε σαφής δέσμευση για πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν ως το τέλος του έτους.Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Δηλώσεις των ηγετών μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Γιουνκέρ: Έχουμε φτάσει σε συμφωνία επί της αρχής. Η Τουρκία θα δεχτεί όσους δεν υπόκεινται σε διεθνή νομική προστασία. Θα δεχθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία και θα υπάρχει μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της παρανομίας, δεν χρειάζεται οι Σύριοι να πληρώνουν τους διακινητές. Κάποιοι από αυτούς θα μείνουν στην Ευρώπη.

Θα ανακουφιστεί και η Ελλάδα, καθώς θα φύγει βάρος από πάνω της. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες θα ζήσουν σε καλές συνθήκες στην Τουρκία, με επαρκή τροφή και εκπαίδευση. Τα 3 δις. θα γίνουν περισσότερα μετά το 2018. Ένα κομμάτι της λύσης είναι η αποκατάσταση των όρων της Σένγκεν, η ομαλότητα θα επανέλθει μέχρι το τέλος του έτους. Η μετεγκατάσταση είναι κομμάτι της ευθύνης των εταίρων της ΕΕ.

Νταβούτογλου: Η χρηματοδότηση που λάβαμε είναι εξόχως σημαντική. Ποτέ δεν απαιτήσαμε περισσότερα από αυτά που λάβαμε. Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό για την ανθρωπιστική κρίση. Η Ευρώπη και η Τουρκία δεν ευθύνονται για αυτά. Υπεύθυνοι είναι η ISIS και η Ρωσία.

Είμαι ευγνώμων σε Τουσκ και Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εδώ, καθώς είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Κουβεντιάσαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Μιλήσαμε και με το ΝΑΤΟ για την παρουσία του στα σύνορα μας και την προστασία της Τουρκίας, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Στις 18 θα τα ξαναπούμε και ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που βάλαμε σήμερα.

Τσίπρας: Είχαμε μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης. Όλη η συζήτηση στην προηγούμενη σύνοδο αφορούσε το plan b και όχι το plan a. Δηλαδή πως θα κατάφερναν κάποιοι να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν θα συνεχίσουν να έρχονται. Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις σήμερα, οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατό να αποφασιστούν σήμερα. Κάποια από αυτά ήταν υπερβολικά.

Η συζήτηση μπήκε ξανά σε σωστή βάση. Πρέπει να συμφωνήσουμε για το πώς θα σταματήσει το δράμα των ανθρώπων από τους διακινητές. Η Σύνοδος συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη. Πιστεύω ότι θα είναι ιστορική συνάντηση και θα υπάρξει και ιστορική απόφαση καθώς θα αποφασίσουμε για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία.

Υπάρχουν δυνάμεις που δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν πως ό,τι δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Η Ελλάδα δεν απομονώθηκε, απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελα να την απομονώσουν. Δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που θέλουν να χτίζουν τείχη. Μαίνεται μια σύγκρουση ιδεών, αλλά θέλω να πιστεύω πως θα αρχίσει να φαίνεται ότι η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι να σεβαστούμε ο καθένας την ανάγκη του άλλου και όχι να κοιτάει μόνο τι γίνεται στην αυλή του.

Πετύχαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των στόχων που βάλαμε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι γεγονός πως χρειάζονται πολλά βήματα μπροστά. Οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές και αφορούν όλους μας. Αν συνεχίσουμε να μην διορθώνουμε αυτό το λάθος, θα το πληρώσουμε ακριβά ως Ευρώπη.

Τουσκ: «Συμφωνήσαμε πως η ροή των μεταναστών είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί σημαντικά, είμαι ευτυχής για τη συνεργασία Νταβούτογλου. Μιλήσαμε για την επιστροφή προσφύγων από την Τουρκία και στόχος μας είναι να έχουμε fast truck επιστροφές. Καλωσορίσαμε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Η συνεργασία δεν θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς χωρίς τη θέληση της Τουρκίας να υποδεχτεί μετανάστες. Τελειώνουν οι μέρες των παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη. Επιστροφή νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα νησιά. Θα επιταχύνουμε την χρηματοδότηση της Τουρκίας».

 

Ολάντ: Η Γαλλία θα βοηθήσει την Ευρώπη, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα για τα hotspots. Χρειάζεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων, πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Σήμερα θα έρθουν στη Γαλλία 148 πρόσφυγες.

Η Ελλάδα θα λάβει 400.000.000 ευρώ έως το 2020. Απόψε η Ευρώπη έθεσε συγκεκριμένους στόχους και εργαλεία, ώστε να μην υπάρξουν και πάλι παράνομες ροές. Αν η Τουρκία κάνει το καθήκον της, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά. Έχουμε επιτέλους ευρωπαϊκή δράση. Βλέπουμε επιτέλους ελπίδα για το προσφυγικό. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

Η Τουρκία διασφαλίζει την υποδοχή αρκετών μεταναστών, είναι το θύμα της τρομοκρατίας. Οφείλει να βοηθηθεί για αυτό που πρέπει να κάνει μελλοντικά και στον πόλεμο κατά των διακινητών. Θα λάβει 3 δις. τους επόμενους μήνες από την ΕΕ και αυτή η βοήθεια ίσως να αυξηθεί μέχρι το 2018. Υπάρχει η θέληση εκ μέρους της Τουρκία για την ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ, αλλά πρέπει να επαγρυπνούμε. Συνεργαζόμαστε σε κάποιο επίπεδο μαζί τους, ωστόσο θα δώσουμε σημασία στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων στη χώρα

Τα 3 δις. θα διανεμηθούν με τρόπο που θα πιάσουν τόπο για άμεση βοήθεια προς τους πρόσφυγες και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των διακινητών. Αν το προσφυγικό παραμείνει, είναι ανοικτή η πιθανότητα νέας βοήθειας, αλλά ας περιμένουμε ακόμα.
Επανεισδοχή σημαίνει πως όσοι έρθουν από την Τουρκία με τρόπο παράνομο, θα γυρίσουν στην Τουρκία με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν είναι πρόσφυγες από την Συρία η ΕΕ θα συμφωνήσει σε μια μετεγκατάσταση Σύρων. Η κεντρική ιδέα είναι να μην υπάρχει παράνομη μεταφορά από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Η Ευρώπη θα αναλάβει το μεγάλο μερίδιο που της αναλογεί ως προς τη μεταγκατάσταση των προσφύγων. Η βαλκανική οδός δεν χρησιμοποιείται όπως θα έπρεπε, υπάρχει κίνδυνος να παραμένουν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς την Τουρκία

Mέρκελ:«Συζητήσαμε για πολύ σοβαρά θέματα σχετικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Η επιστροφή στους κανόνες της Σένγκεν πρέπει να συνδυαστεί με σειρά μέτρα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», τόνισε.

«Περιγράφουμε τη θέλησή μας για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση στα Βαλκάνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα και να οργανώσει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών.

«Η Τουρκία πίεσε τα 3 δισ. ευρώ να δοθούν αμέσως», είπε, ενώ σημείωσε ότι οι δραστηριότητες στο ΝΑΤΟ ξεκίνησαν ήδη.

Φάιμαν:«Να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε λίγα λεπτά μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο Αυστριακός Καγκελάριος, Φάιμαν.

«Αν αποφασιστεί να επιστρέψουν πρόσφυγες στην Τουρκία,θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα που θα λάβει η Τουρκία, θα χρησιμοποιηθούν για τους πρόσφυγες», συμπλήρωσε.

 

Οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες 

«Το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας και θα πρέπει να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση για αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής, υπήρχαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν για όλους. Αυτό αποτελεί πρόβλημα. Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες.  Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Προσδοκώ να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, ώστε να μειωθούν οι ροές και να διαλύσουμε το δίκτυο των διακινητών», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να επιταχύνουμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης και να  υπάρχει μία αξιόλογη διαδικασία πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί είναι κατανοητό ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κάποιες αξίες και αρχές. Οι κανόνες είναι για όλους και ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει τις κοινές αποφάσεις».

 

Μέρκελ: Θέλουμε βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση σε συνεργασία με την Τουρκία

«Θέλουμε βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση σε συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κατά την είσοδό της στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγιάς. Θέλουμε να βελτιώσουμε τα εξωτερικά σύνορα και θέλουμε μία λύση η οποία θα είναι πολυμερής. Θα χρειαστούν περισσότερες και εντατικές διαπραγματεύσεις. Θα χρειαστούν κάποιες ώρες μέχρι να φτάσουμε σε μια λύση».

 

Νταβούτογλου: Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη 

Την αλληλεγγύη “βλέπει” ως μόνη διέξοδο για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

“Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη”, είπε χαρακτηριστικά κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Ολάντ: Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια στην Ελλάδα 

Την άποψη ότι η λύση που θα βρεθεί για την προσφυγική κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ολάντ, έκανε λόγο για την ανάγκη μίας ειλικρινούς σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει βοήθεια από την Ευρώπη στην Τουρκία, καθώς η Τουρκία δέχεται πάρα πολλούς πρόσφυγες. Ωστόσο ο κ. Ολάντ, επισήμανε ότι από την πλευρά της η Τουρκία, θα πρέπει να αποδεχθεί τις διαδικασίες επανεισδοχής των προσφύγων.

«Επίσης θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και στην Ελλάδα. Αυτή η σύσκεψη δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής της Ευρώπης και κυρίως της βοήθειας που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, που αποτελεί σήμερα το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και υποδέχεται τους πρόσφυγες», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα