289 εκατ. στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Εκτακτη χρηματοδότηση 289 εκατομμύρια ευρώ ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ανάγκες της διαχείρισης του προσφυγικού στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, να εξασφαλιστούν επαρκείς συνθήκες των κέντρων υποδοχής της ενδοχώρας, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και να ενισχυθούν τα μέσα προφύλαξης των προσφύγων από τη χειμωνιάτικη κακοκαιρία.

Εκτακτη χρηματοδότηση εγκρίθηκε και για άλλες χώρες πρώτης υποδοχής: 6,8 εκατομμύρια ευρώ στην Κροατία για την ενίσχυση του συνοριακού ελέγχου, 5,3 στην Ιταλία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα προστασίας των θυμάτων εμπορίας στην περιοχή του Πιεμόντε και 3,1 στην Κύπρο για να αναβαθμίσει και να καταστήσει πλήρως λειτουργικό το προσωρινό κέντρο υποδοχής «Πουρνάρας».

Από τα 289 εκατομμύρια που δίνονται για την Ελλάδα, 190 εκατομμύρια διατίθενται στην Υπατη Αρμοστεία για να συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στο οποίο περιλαμβάνεται το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των προσφύγων μέσω προπληρωμένων τραπεζικών καρτών.

Η Υπατη Αρμοστεία παίρνει άλλα πέντε εκατομμύρια για να προμηθευτεί και να διανείμει 400 κοντέινερ στις δομές υποδοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στον ΔΟΜ δίνονται 61 εκατομμύρια για να συνεχίσει την υποστήριξη των δομών φιλοξενίας στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας την πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και τη διαμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων στις λεγόμενες «ασφαλείς ζώνες» των καταυλισμών.

Αλλα 357 χιλιάδες ευρώ δίνονται στον ΔΟΜ για να παρέχει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών και στο Φυλάκιο του Εβρου κουβέρτες, ρούχα και άλλα είδη για τον χειμώνα. Τέλος, στο Λιμενικό δίνονται 33 εκατομμύρια για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Για επείγουσες ανάγκες
«Η πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση […] σε αρκετές χώρες θα αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες, διασφαλίζοντας ότι θα είναι κατάλληλοι οι χώροι φιλοξενίας για τις νέες αφίξεις, ότι θα υπάρχει πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό, ότι θα είναι εγγυημένη η ασφάλεια των πιο ευάλωτων και ότι θα ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι, όπου χρειάζεται», σημείωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σχετικά Νέα