Κοινή θέση Ελλάδας-Γερμανίας κατά του κλεισίματος των συνόρων

merkel-tsiprasΤην μεταβολή του κλίματος στο προσφυγικό επιβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές λίγο πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως σημείωναν, μετά τις σημερινές συναντήσεις είναι ξεκάθαρο ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν ιδιαίτερα «σημαντικές» τις τρέχουσες εξελίξεις στέλνοντας μήνυμα πως τα «γρήγορα συμπεράσματα δε βοηθούν κανένα αλλά εγκυμονούν κινδύνους».

Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ξαναγράφουν το κείμενο συμπερασμάτων

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή την ώρα οι ηγέτες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται εκ νέου το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που δεν θα περιλαμβάνει τις επίμαχες φράσεις περί κλειστών συνόρων.

 

 

A German (L) and a European flag wave in front of a company in Dresden, Germany, 20 October 2011. Photo: Arno BurgiΝωρίτερα……….

Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα «εικασίες» την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέρκελ Κριστιάνε Βιρτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

Το προσχέδιο φέρεται να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες στο οποίο έχουν προβεί χώρες των Βαλκανίων και σημειώνεται ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκύψει στη χώρα εξαιτίας αυτού. Επίσης γίνεται αναφορά στην έναρξη φύλαξης των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

Στο σχέδιο προβλέπεται η άμεση έναρξη επαναπροώθηση στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

Ακόμη αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σχετικά Νέα