Σλοβακία:Στη Βουλή το ναζιστικό κόμμα του Κοτλέμπα

Το ακροδεξιό κόμμα, με στολές βασισμένες σ’ αυτές του σλοβακικού κράτους -ανδρείκελου των Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κέρδισαν για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο.

Ο σχηματισμός Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία Μας, με επικεφαλής τον Μαριάν Κοτλέμπα, τον κυβερνήτη της κεντρικής Σλοβακίας ο οποίος οργάνωσε πορείες εναντίον της μειονότητας των Ρομά, πήρε 8% των ψήφων, ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο απ’ αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Η επιτυχία του Κοτλέμπα αποτελεί σοκ για τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό κόσμο της Σλοβακίας.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από την εμπόλεμη Συρία και πέραν αυτής, η υποστήριξη προς ακροδεξιούς πολιτικούς στην κεντρική Ευρώπη σημειώνει αύξηση.

Αναλυτές λένε πως η άκρα δεξιά επωφελήθηκε από την αντιμεταναστευτική ρητορεία των περισσότερων κομμάτων, περιλαμβανομένου αυτού του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές, αλλά είναι πιθανό να δυσκολευτεί πολύ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

“Ο Ρόμπερτ Φίτσο υιοθέτησε μία από τις πιο σκληρές στάσεις μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν οι εξτρεμιστές να τεθούν υπό έλεγχο, αλλά να μπουν στο κοινοβουλιο”, δήλωσε ο Ντάλιμπορ Ρόχατς του American Enterprise Institute.

“Ο Κοτλέμπα έβαλε στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίους που δηλώνουν ανοικτά φασίστες”, λέει ο Ίγκορ Μάτοβιτς, πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος.

Μέλη του πρώην κόμματος του Κοτλέμπα “Σλοβακική Αδελφότητα”, ντυμένοι με μαύρες στολές που θυμίζουν τη φρουρά Χλίνκα της ναζιστικής περιόδου, πρωτοεμφανίσθηκαν σε συγκεντρώσεις για να τιμηθεί το Σλοβακικό Κράτος που διήρκεσε από το 1939 έως το 1945 με επικεφαλής τον καθολικό ιερέα Γιόζεφ Τίσο, ο οποίος έστειλε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου δεκάδες χιλιάδες εβραίους της Σλοβακίας. Το κόμμα διαλύθηκε το 2006 κατηγορούμενο για διάδοση μίσους.

Ο Κοτλέμπα, ο οποίος φέρει χαρακτηριστικό λεπτό μαύρο μουστάκι, ίδρυσε έκτοτε ένα νέο κόμμα, άλλαξε τη στολή του μ’ ένα μπλέιζερ και αντικατέστησε τις πολεμικές συγκεντρώσεις με ρητορική εναντίον των Ρομά, εναντίον των μεταναστών και εναντίον της διαφθοράς.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα