Στα 200 μέτρα από το κτίριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό,αποφασίζεται η επιστροφή του «κουρτέτου»

eurogroup11_458782449Πιθανότατα την ημερομηνία που οι επικεφαλής των δανειστών θα επανέλθουν στην Αθήνα θα μάθει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogoup.

Στα  200 μέτρα απόσταση από το κτίριο όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό,ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσέλθει στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και αναμένεται να μάθει ξεκάθαρα πλέον και τις προθέσεις των δανειστών.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών,όμως,προσέρχεται στη συνεδρίασει με τα δικά του ισχυρά χαρτιά τα οποία συμπηκώννονται στις εξής θέσεις:

  1. Μικρότερη ύφεση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις
  2. Μεγαλύτερες εισπράξεις,δηλαδή μεγαλύτερα έσοδα ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ
  3. Πλήρης εναρμόνιση του προυπολογισμού βάσει των προβλεπόμενων ρυθμών και πιθανόν και υπέρβασή τους

Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δανειστές δεν έχουν  συμφωνήσει ακόμα μεταξύ τους για  το ύψος του δημοσιονομικού κενού.Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα, η απόσταση που χωρίζει τις απόψεις των δανειστών φτάνει έως και τα 2 δισ. ευρώ.

Πάντως,αναφορικά με την επιστροφή του κουαρτέτου, ως πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής και επανέναρξης των συνομιλιών στην Αθήνα εκτιμάται η ερχόμενη Πέμπτη, ενώ η ημερομηνία λήξης αυτών ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σύντομη ολοκλήρωση του προγράμματος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και παρά την παρελκυστική τακτική που τις τελευταίες ημέρες κρατά το ΔΝΤ», τόνισε ο κ Τσίπρας ο οποίος έκανε λόγο για ουσιαστική σύγκλιση και στις εκτιμήσεις μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ προβάλλει τις δικές του θέσεις τις δικές του αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας το παράδειγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015.

«Η εμμονή του ταμείου στη διαφωνία με τους αριθμούς σημαίνει πλέον διαφωνία με το ίδιο το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε» συνέχισε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για πολιτική διαφωνία και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα κληθεί πολύ σύντομα η ΕΕ στο ανώτατο επίπεδο, το πολιτικό και όχι το τεχνοκρατικό, να ζητήσει από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη στις 12 Ιουλίου του 2015.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα