Τι δείχνει η πυξίδα της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

compass-featured-w480x300Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,λίγες ώρες πριν τη καθοριστική Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αναμένεται να στείλει πολλαπλά μηνύματα προς τους εταίρους  με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ  σήμερα,θέτοντας ξεκάθαρα την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Την  Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ  θα απασχολήσουν οι εξελίξεις στο προσφυγικό και οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Την ίδια στιγμή,η “μίνιμουμ  συναίνεση”  που κατάφερε να επιτύχει ο Αλέξης Τσίπρας στο συμβουλίο των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό, του δίνει ένα ισχυρότατο όπλο ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Έτσι,η κυβέρνηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αναμένεται να  εστιάσει στο ζήτημα της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων με  αναλογικά κριτήρια  στις χώρες της Ε.Ε.,ενώ  θα ζητήσει,προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα,η Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής.

Παράλληλα,η λειτουργία της Συνθήκης του Σένγκεν και η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Φυσικά, οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ, ή η ΠΓΔΜ, θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησης,καθώς αποτελούν πολιτικά τους φορείς ξενοφοβίας μέσα στην Ευρώπη,κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα όχι απλά να δυσχεραίνει  πρακτικά ή ανθρωπιστικά,αλλά να προκαλεί και διαλυτικές  τάσεις στην Ευρώπη, με ακροδεξιό πρόσημο.

Τέλος,η ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής,θα είναι  κυρίαρχο ζήτημα στη Σύνοδο, και θα αποτελέσει  μαζί με τα παραπάνω, τις βάσεις του περιγράμματος των επόμενων ευρωπαϊκών κινήσεων απέναντι στο μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα από τον Β’ Π.Π.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα