Ονδούρα:Οργή για τη δολοφονία της ακτιβίστριας Μπέρτα Κάσερες (Βιντεο)

bcΘύμα δολοφονίας από αγνώστους έπεσε έξω από το σπίτι της η ακτιβίστρια οικολόγος Μπέρτα Κάσερες, μετά από απειλές που είχε δεχθεί.

Η Κάσερες, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δολοφονήθηκε την Πέμπτη από αγνώστους που την πυροβόλησαν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα  διεθνή ΜΜΕ, η Κασέρες δέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες όταν εισέβαλαν στο σπίτι της «δύο έως 11» άγνωστοι «διαρρήκτες» και «ληστές», μία βδομάδα αφότου είχε δεχθεί τις τελευταίες απειλές από την τοπική αστυνομία, τους φρουρούς ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, αλλά και της εταιρείας που θέλει να φτιάξει το φράγμα  Άγουα Ζάρκα στον ποταμό Ρίο Γκουαλκάρκε.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια της ακτιβίστριας, όμως στην πραγματικότητα αυτή δεν είχε καμία προστασία από το κράτος, ενώ της ασκούνταν αφόρητες πιέσεις από εκείνους που υποστηρίζουν τον μεταλλευτικό τομέα και τις υδροηλεκτρικές εταιρίες.

3518Η Κασέρες είχε βραβευτεί το 2015 με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman για το μαχητικό ρόλο της στην καταπολέμηση σχεδίων μεγάλης εταιρείας για τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος, καθώς θα στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

Ο θάνατος της Κάσερες στάθηκε αφορμή να ξεχυθούν στους δρόμους χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές  απαιτώντας «δικαιοσύνη» και φωνάζοντας ότι  ο αγώνας θα συνεχιστεί.

«Θέλουν να σβήσουν την πυρκαγιά που εξαπλώνεται αλλά υπάρχουν φλόγες που δεν σβήνουν με νερό. Η δολοφονία της Μπέρτα Κάσερες θα ενισχύσει τον αγώνα», έγραψε στον ίδιο ιστότοπο ο τραγουδιστής του διάσημου στη Λατινική Αμερική συγκροτήματος Calle 13, ο Ρενέ Πέρες.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα