Μουζάλας:Τα κέντρα διαμονής δεν θα έχουν σχέση με τις ζοφερές καταστάσεις της Αμυγδαλέζας (Audio)

mouzalas1Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση ρυμουλκήθηκε, σε «ρεαλιστικές» ατραπούς, ανέφερε πως η απόφαση για τα «προαναχωρησιακά κέντρα παράτυπων μεταναστών» προϋπήρχε. Απέδωσε δε σε απλή αντιπολιτευτική διάθεση την πρόθεση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να δείξει ότι στην κυβέρνηση επιβλήθηκαν επιλογές, αν και όλα αυτά – τα κινούμενα στο επικοινωνιακό πεδίο- δεν έχουν μεγάλη σημασία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης αλλά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, όσοι καταφθάνουν στην Ελλάδα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα (80% βάσει των στοιχείων της κυβέρνησης, 85% βάσει της στατιστικής του ΟΗΕ) πρόσφυγες και όχι οικονομικοί μετανάστες. Ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός είναι αναληθής και ευνοεί την ξενοφοβία, σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι τα κέντρα διαμονής των προσφύγων δεν θα έχουν σχέση με τις ζοφερές καταστάσεις τύπου Αμυγδαλέζας, συν τοις άλλοις επειδή, όπως είπε, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα γίνονται θύματα βίαιης αντιμετώπισης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αδυναμίες και ελλείψεις που παρατηρούνται σε κέντρα διαμονής των προσφύγων, ο κ. Μουζάλας είπε ότι, πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνθήκες είναι, ακόμη, κακές. Ήρθαν ξαφνικά 32.000 άνθρωποι και έπρεπε να τους υποδεχθεί μια κρατική μηχανή αποδιοργανωμένη από τα μνημόνια, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε οι συνθήκες διαμονής να βελτιωθούν, το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Μουζάλας εξήρε την προσφορά των εθελοντών και ζήτησε διατήρηση και επαύξηση της αλληλεγγύης, εκ μέρους της κοινωνίας. Ειδάλλως, είπε, «το κενό θα το καλύψουν οι ακροδεξιοί και η Χρυσή Αυγή».

Σημείωσε ακόμη πως στους κόλπους των πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης εκφράζονται διαφορετικές αντιλήψεις για το προσφυγικό. Ανέφερε ως παράδειγμα τις διαφωνίες που χαρακτηρίζουν τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες, προσθέτοντας ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα, με τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν στελέχη του κόμματος αυτού, σημείωσε, που θα ήθελαν μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία θα υποβάθμιζε ή και θα αγνοούσε πλήρως την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος. Ο κ. Μητσοτάκης, ευτυχώς, δεν έχει την ίδια αντίληψη, τόνισε.

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό θα κρίνουν αν «θα έχουμε μια Ευρώπη του διαφωτισμού ή του μεσαίωνα» είπε ο κ. Μουζαλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε επίσης τη στάση της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ, καθώς και την… ηρεμία με την οποία το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες «υποδέχθηκαν» την είδηση ότι η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας σκοπεύει να κάνει δημοψήφισμα, αμφισβητώντας την αναλογική υποδοχή προσφύγων (εν αντιθέσει προς τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία και η ΕΕ αντιδρούν, εάν επί μέρους κυβερνήσεις θελήσουν να κάνουν δημοψηφίσματα για ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής).

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι κανένα πιθανό διαπραγματευτικό «όπλο», ούτε το βέτο, δεν έχει αποσυρθεί εκ των προτέρων.

Aκούστε τη συνέντευξη του Γ. Μουζάλα στο «Κόκκινο»

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα