Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Μαρ 5th, 2016

«Κέρδος» το χθεσινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών-Αποδεκτό το σχέδιο της Κυβέρνησης

Μετά από οχτώ ώρες οι πολιτικοί αρχηγοί, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν και σε μια μίνιμουμ κοινή γραμμή.Το Συμβούλιο  που είχε ως αντικείμενο την προσφυγική κρίση,έβγαλε κοινή ανακοίνωση υπογράφοντας, πλην Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη,κείμενο στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τόσο οι υποχρεώσεις της χώρας,όσο και τα δικαιώματα της  απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

imerisia_LARGE_t_1061_44429343_type12128

H αλήθεια είναι ότι το ουσιαστικό κέρδος του χθεσινού Συμβουλίου έγκειται στο γεγονός ότι υπήρξε μια υποτυπώδης και τυπική συμφωνία, λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός μεταβεί στην Σύνοδο Κορυφής.

Μπορεί επίσης, να θεωρηθεί κέρδος,γιατί έστω και σε αυτό το επίπεδο συνεννόησης και σε μια τόσο σημαντική συγκυρία για τη χώρα,η εικόνα προς τα «έξω» δείχνει μια ενιαία θέση,για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Πέραν από τις αναπόφευκτες και αναμενόμενες αντιδράσεις, για τα μάτια των ψηφοφόρων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης(εκτός ΚΚΕ και ΕΚ) αποδέχτηκαν στο μίνιμουμ τις θέσεις της κυβέρνησης,διατυπώνοντας στο κείμενο των κοινών θέσεων το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος και τη θέση της χώρας απέναντι στις συντηρητικές φωνές της Ευρώπης.


 

Το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Κυρ. Μητσοτάκης, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Π. Καμμένος:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ηςΝοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της.  Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.  Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

  1. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται.  Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.


Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου :

Καμμένος:«Είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του μια εθνική γραμμή στο Προσφυγικό, που αφορά στα ελάχιστα για το μείζον αυτό θέμα», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά από το 8ώρο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Όπως είπε ο κ. Καμμένος «βασικός άξονας της κοινής θέσης είναι η απαίτηση της Ελλάδας για τήρηση των συμφωνιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής, της μετεγκατάστασης προσφύγων και την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, την συμφωνία για ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής – για την οποία η Ελλάδα θα ζητήσει να έχει έδρα στην Αθήνα», ενώ όπως σημείωσε η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των πολιτικών αρχηγών, όπως αυτά της Φώφης Γεννηματά για να υπάρχει στο κείμενο σαφής αναφορά σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Άμυνας τα χαρακτήρισε ως «μικροπολιτικά αιτήματα».

Ο κ. Καμμένος εξήρε το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.


Λεβέντης:«Φιάσκο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, καθώς όπως δήλώσε, δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση, πέραν του προσφυγικού.

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι έθεσε το θέμα του σχηματισμού μίας ευρύτερα αποδεκτής κυβέρνησης, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ένωση Κεντρώων δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο μέσω προσφυγικού.


Θεοδωράκης:Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, βασίζεται σε τρεις άξονες: Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων.
«Επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει υπουργός κοινής αποδοχής και σύστημα που θα διοικεί το χάος. Ο πρωθυπουργός το απέρριψε. Αισθανόμαστε, όμως, νικητές για το κοινό ανακοινωθέν. Η Ελλάδα δίνει σήμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες του κόσμου. Τον κάλεσα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του το 2015», συνέχισε ο πρόεδρος του Ποταμιού.
Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο ο Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Ο όρος που χρησιμοποιούμε στο ανακοινωθέν δεν είναι κυρώσεις και αντίποινα αλλά ότι οι χώρες θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες αυτές τις συνέπειες. Ο Τσίπρας μας είπε πως το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι αλλά δεν θέλει να το χρησιμοποιήσει».


Φ.Γεννηματά:

Την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση ενότητας υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη το βράδυ της Παρασκευής από το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους έπειτα από την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, το οποίο διήρκεσε αρκετές ώρες, η κυρία Γεννηματά είπε πως δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνησή και ότι η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, το προσφυγικό αποκτά «τρομακτικές» διαστάσεις γι’ αυτό και ζήτησε άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, όσο συνεχίζονται οι ροές των μεταναστών.

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να απομονωθεί», ενώ την ίδια ώρα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και πως έχασε πολύτιμο χρόνο.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση απ’ όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να εφαρμοστεί», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δυστυχώς έχασε πολύτιμο χρόνο. Η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση ενότητάς».


Κυρ.Μητσοτάκης:

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το εάν ο πρωθυπουργός μπορεί να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Την επίτευξη μίας μίνιμουμ συναίνεσης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό επιβεβαίωσε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου κατά πόσο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών», είπε χαρακτηριστικά.


Για τον αρθρογράφο

.made by gleo