Μάρδας:Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε 10 τομείς

818a9d6f9150de99dfec674507492e7a_LΗ περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας «σφραγίστηκε» στην Αθήνα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών, από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρη Μάρδα και τον Αρμένιο ομόλογό του, Γκαρέν Ναζαριάν.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, οι κ.κ. Μάρδας και Ναζαριάν σκιαγράφησαν το πλαίσιο και την προοπτική της ελληνοαρμενικής συνεργασίας που προβλέπεται από τη διμερή συμφωνία και εδράζεται σε 10 τομείς. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων όπως θέματα που σχετίζονται με την παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενέργεια και το περιβάλλον, την τεχνολογία, τη φορολογία και θέματα ισότητας των φύλων, όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας, ο οποίος τόνισε πως αυτό που επιδιώκεται «είναι να αναπτύξουμε τις εμπορικές και γενικά τις οικονομικές μας σχέσεις».

Ενδεικτικό της βούλησης και των δύο πλευρών για την περαιτέρω διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας τους, είναι το γεγονός ότι συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επιπλέον μία ενδιάμεση συνάντηση επισκόπησης, στο μέσο της χρονιάς, μέχρι την 6η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή. «Σε αυτή τη συνάντηση επισκόπησης θα δούμε τι ακριβώς έχουμε πετύχει από τους στόχους που θέσαμε, και ταυτόχρονα αυτή η συνάντηση θα συνοδεύεται και από μια επιχειρηματική αποστολή και θα γίνει στο Έρεβαν, οπότε θα έχουμε μια πρώτη προσπάθεια με σκοπό την περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών μας σχέσεων, που είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές μας σχέσεις είναι άριστες» επισήμανε ο κ. Μάρδας.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν περισσότερες δράσεις οι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στο χώρο του εμπορίου. «Έχουμε πολύ καλές προοπτικές να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, κάτι το οποίο εναπόκειται στη δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι επιχειρηματίες μας, οι οποίοι μπορούν να ασχοληθούν με τους 10 τομείς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.

Από τη μεριά του, ο Γκαρέν Ναζαριάν υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η πλευρά της Αρμενίας στο περιεχόμενο της συμφωνίας της 5ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας και των εμποροοικονομικών συναλλαγών. «Η συνάντηση αυτή μάς έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουμε, να εμβαθύνουμε στα θέματα εκείνα που είναι αμοιβαίου συμφέροντος και να μπορέσουμε στη συνέχεια να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτά» σημείωσε.

Σε αυτό το πνεύμα, ο Αρμένιος υφυπουργός εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ναζαριάν στο γεγονός ότι η συνάντηση αυτή διεξήχθη πριν από την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα.

Σχετικά Νέα