Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Μαρ 4th, 2016

Ξεκίνησε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (Live)

Oι αφίξεις των αρχηγών:

Το κρίσιμο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό

Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

O Αλ.Τσίπρας, επιδιώκει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για τις ελληνικές θέσεις,τρεις μέρες πριν προσέλθει στην κρίσιμη  Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Βασικός πυλώνας των ελληνικών θέσεων για την Σύνοδο Κορυφής είναι τα όσα διατυπώθηκαν δημόσια,στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ,αλλά  και κατά την εισήγησή του πρωθυπουργού στη διάρκεια του χθεσινού  Υπουργικού Συμβουλίου

Και ενώ  ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους αρχηγούς συναίνεση στο κύριο ελληνικό αίτημα, που είναι η αναλογική κατανομή των βαρών και η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας της μετεγκατάστασης,ο  πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να ζητήσει να γίνουν άμεσα χώροι συγκέντρωσης παράτυπων μεταναστών, τύπου Αμυγδαλέζας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, να είναι περισσότερο ελεγχόμενη και να ξεχωρίσουν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

Παράλληλα,ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καλέσει τον πρωθυπουργό να πει σε ποια θέματα σκέφτεται η κυβέρνηση να θέσει βέτο,και ταυτόχρονα θα  προτρέψει τον πρωθυπουργό να μιμηθεί τον Ντόναλντ Τουσκ δηλώνοντας  κι αυτός με τη σειρά του πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον μια χώρα «transit» και να μην εμπιστεύονται τους διακινητές.

Τώρα, όπως είπαμε,  το πλαίσιο το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός σήμερα βασίζεται  στους παρακάτω άξονες.Ειδικότερα:

  1. Διαχείριση του Προσφυγικού:

  • Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

  • Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

  • Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

  • Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

  1. Μετεγκατάσταση

  • Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

  1. Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

  1. Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην  Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο: Υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα. Ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ.  Βίτσας.

Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά.

Πρέπει να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo