Ε.Τσακαλώτος:«Δεν γίνεται να μειωθούν οι συντάξεις γιατί παίζουν το ρόλο του εισοδήματος για ανέργους και εγγόνια»

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, στο υπουργείο Οικονομικών, Αθήνα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε νέα παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα,εξέφρασε την εκτίμησή πως το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση και ότι πιέζει από τη μία την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων και από την άλλη την ΕΕ για ρύθμιση του δημοσίου χρέους, γεγονός που προκαλεί καθυστέρηση και ανησυχία.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για το ΤΕΚΕ, ο υπουργός των Οικονομικών, χαρακτήρισε αδιανόητες τις απαιτήσεις του Ταμείου, λέγοντας πως από τη στιγμή που τα νούμερα εμφανίζονται καλύτερα από τις προβλέψεις, δεν είναι λογικό να ζητούνται περικοπές στις συντάξεις. « Το λογικό ήταν να ζητούσαν λιγότερα μέτρα. Εξηγήσαμε ότι δεν μπορούν να μειωθούν περισσότερο γιατί παίζουν το ρόλο του εισοδήματος για ανέργους και για εγγόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι τα εν λόγω επιχειρήματα βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στο ευρωκοινοβούλιο.

Σημείωσε δε πως δεν μπορεί να δώσει ημερομηνίες ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, προκειμένου όπως είπε, να μην δημιουργούνται προσδοκίες κα στη συνέχεια απογοητεύσεις. « Είμαι πεπεισμένος ότι οι παίκτες που θέλουν λύση είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που δεν φέρνουν», είπε και πρόσθεσε: «σε ένα λογικό κόσμο η λύση δεν πρέπει να είναι μακριά! Ελπίζω ότι ζούμε σε ένα τέτοιο κόσμο».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της «σαλαμοποίησης», της κατάτμησης δηλαδή της αξιολόγησης και των χρημάτων, ωστόσο σημείωσε ότι σημασία έχει ανεξάρτητα από την τεχνική φύση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, να αναγνωριστεί πως η χώρα γυρίζει σελίδα.

Αιχμηρή στάση εναντίον του Ταμείου κράτησε και χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος ενώ επανέλαβε ότι «η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις διακυβεύει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μην υπάρξει νέα περικοπή των συντάξεων ενώ χαρακτήρισε παραπλανητικά τα στοιχεία που επικαλείται ο Πόλ Τόμσεν και τα οποία ανεβάζουν τη δαπάνη του δημοσίου για τις συντάξεις στο 10% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα