E.Τσακαλώτος:Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

O  υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο,έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου,καθώς όπως είπε,λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

tsakΚατά την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου,ο έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ . “Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα ειναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο”, σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό προγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρ όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ “πολιτικώς δύσκολο” και “αντιπαραγωγικό”.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας οτι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχεδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρυθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Ανέφερε μάλιστα πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό, γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ. Ορισμένα νούμερα που χρησιμοποιεί ο Π.Τόμσεν, αλλά και ο Γ.Στουρνάρας είναι παραπλανητικά, είπε ο υπουργός. Όπως εξήγησε, μειώσαμε τις συντάξεις αλλά το γεγονός ότι έπεσε το ΑΕΠ 25% δημιουργεί αυτές τις παρερμηνείες στις συγκρίσεις με άλλες χώρες ως προς το δείκτη δαπάνες/ΑΕΠ, όπως η Γερμανία.

Τα άμεσα οφέλη από την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QE), δεν είναι σαφή, αλλά θα αποτελούσε καλό σημάδι για τους επενδυτές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς από Ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν γνωρίζει πόσα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά και ποιο θα είναι το όφελος.

«Αν η ΕΚΤ μας συμπεριλάμβανε στο πρόγραμμα QE ή επαναφέρει τo waiver (την εξαίρεση για τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρα), ανεξαρτήτως του πραγματικού οικονομικού αποτελέσματος βραχυπρόθεσμα, αυτό θα είχε ένα πολύ σημαντικό συμβολικό αποτέλεσμα», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα πιο πολύ τώρα είναι ένα σήμα στους επενδυτές ότι «τα πράγματα δουλεύουν».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα