Βούτσης:Άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να περάσουμε στην ανάπτυξη

voutsisΟ πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων,ζήτησε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης άμεσα, ώστε να αποχωρήσουν οι θεσμοί. Κάλεσε μάλιστα όλα τα κόμματα να συναινέσουν σε αυτή την προοπτική.
Συγκεκριμένα,ο κ.Βούτσης υπογράμμισε,«Θα πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο με την έννοια να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα. Είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός και ο επενδυτικός νόμος και πρέπει εκεί να μπουν και τα στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε η χώρα μέσα σε 2-3 χρόνια να κλείσει αυτόν τον κύκλο».
Παράλληλα,ο κ.Βούτσης τόνισε,«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι αν και όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και πρωτοβουλία για αναπτυξιακή προσπάθεια. Διότι δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, έρχονται και σειρά αιτημάτων που αποτελούν εμπόδιο, δυσκολία, που έχουν τιμωρητική διάσταση και οδηγούν την χώρα σε αποτελμάτωση».

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα της «τιμωρητικής» διάθεσης των θεσμών:

α) ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: «στις συζητήσεις με τους θεσμούς υπήρχε επιμονή στο ζήτημα της ιδιωτικής παιδείας, όταν η κυβέρνηση εισηγήθηκε να μπουν μικροί συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η επιμονή που υπήρχε από την απέναντι πλευρά ήταν ή 0% ή 23%. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% το αγαθό της παιδείας και έψαξε για ισοδύναμα».

β) ασφαλιστικό νέων επιστημόνων: «υπήρξε το εξής ακατανόητο: να πάρουμε πίσω την νομοθεσία για τους νέους ασφαλισμένους επιστήμονες που είχε ψηφιστεί στην πρώτη φάση της κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε: «υπήρχε η απαίτηση να μην υπάρχει η ρύθμιση, αλλά εξίσωση, και χιλιάδες νέοι επιστήμονες οδηγήθηκαν έξω από το ασφαλιστικό σύστημα».

γ) ΦΠΑ στα νησιά: «ήμουν μέλος της κυβέρνησης όταν έγιναν σοβαρές συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς ήταν μία τιμωρία, μια απαίτηση που δεν δέχονταν ούτε ισοδύναμα και ήθελαν να μπουν και όλα τα νησιά. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλη πίεση για το θέμα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα