Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Μαρ 2nd, 2016

Γύρισε στη Γη ο «ξεχασμένος» στο διάστημα αστροναύτης(Φώτο+Βιντεο)

Ο αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι προσγειώθηκε με ασφάλεια στον πλανήτη Γη, έπειτα από την ιστορική αποστολή του, διάρκειας 340 ημερών(τη μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ μέχρι τώρα άνθρωπος), στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η κάψουλα Soyuz που τον μετέφερε μαζί με ακόμη δύο Ρώσους κοσμοναύτες (τον Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Σεργκέι Βολκόφ) προσγειώθηκε με επιτυχία στις στέπες του Καζακστάν.

Ο 51χρονος αστροναύτης έφτασε στον ΔΔΣ τον Μάρτιο του 2015. Από την παραμονή του, η NASA αποκόμισε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το πώς τα μακροχρόνια διαστημικά ταξίδια επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα, πριν από την έναρξη μια πιθανής αποστολής στον Άρη.

Βγαίνοντας από την κάψουλα, χαιρέτισε τους συγκεντρωμένους (επιστήμονες και τεχνικούς, γιατρούς αλλά και φωτογράφους) υψώνοντας τη γροθιά του.

Ερωτηθείς από τους ρεπόρτερ πώς νιώθει είπε ότι ένιωθε καλά και ότι δεν ένιωθε κάποια διαφορά σε σχέση με όταν είχε περάσει (παλαιότερα) 5 μήνες στο ΔΔΣ.

Σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, ο Σκοτ Κέλι είχε πει ότι αισθανόταν καλά ψυχολογικά και ότι θα μπορούσε, αν είναι αναγκαίο, να έμενε ακόμη 100 ημέρες. «Θα μπορούσα να μείνω ακόμη ένα χρόνο αν χρειαζόταν» είχε δηλώσει ενώ παραδέχτηκε ότι «ανυπομονεί να επιστρέψει» για να βρεθεί μαζί με την οικογένειά του και τους φίλους του.

Ο αστροναύτης είχε εξηγήσει επίσης ότι είχε επηρεαστεί από την έλλειψη πόσιμου νερού , η οποία κάνει δύσκολη την κατάσταση όσον αφορά για παράδειγμα τη σωματική υγιεινή. «Είναι λίγο σαν να είχα περάσει ένα χρόνο κατασκηνώνοντας μέσα στο δάσος», είχε εξηγήσει.

Στη μικροβαρύτητα, οι σταγόνες νερού επιπλέουν στην ατμόσφαιρα και, κατά την επαφή με το σώμα, κολλούν σφικτά στο δέρμα, κάτι που καθιστά δύσκολο το ντους. Οι αστροναύτες πλένονται με υγρά σφουγγάρια.

Για τον λόγο αυτό, ο Σκοτ Κέλι δήλωσε ότι «το πρώτο πράγμα» που θα κάνει φθάνοντας στο σπίτι του, στο Χιούστον του Τέξας θα είναι να πέσει μέσα στην πισίνα.

Τώρα θα υποβληθεί σε μια σειρά ιατρικών και βιολογικών εξετάσεων για να διαπιστωθούν οι συνέπειες της τόσο μακρόχρονης παραμονής στο Διάστημα στον οργανισμό του.

Στη συνέχεια θα βρεθεί και πάλι με τις δυο του κόρες 21 και 12 ετών, την σύντροφο του και τον αδελφό του.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο ΔΔΣ έκανε το γύρο της Γης 5.440 φορές και είδε 10.880 φορές την Ανατολή και τη Δύση του Ήλιου,

Τα μηνύματα του Σκοτ Κέλι στο Twitter λίγο πριν από την επιστροφή του στη Γη

 

 

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo