Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Μαρ 2nd, 2016

Μέρκελ:Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από βομβαρδισμούς δεν πτοείται από κλειστά σύνορα

Για ακόμη μια φορά η γερμανίδα καγκελάριος στρέφεται εναντίον των χωρών που επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση με το κλείσιμο των συνόρων,λέγοντας  ότι οι  δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες.

German Chancellor Angela Merkel gestures as she gives a speech at the German sustainable development congress in Berlin, May 13, 2013. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS ENVIRONMENT HEADSHOT)

«Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», είπε σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme η Άγκελα Μέρκελ.

Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, για μια ακόμα φορά η Άγκελα Μέρκελ ασκεί κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει, ντε φάκτο, τα σύνορά της στις ροές προσφύγων. Στη συνέντευξή της τονίζει ότι «όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». Σε άλλο σημείο η καγκελάριος υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι “λύσεις“ που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα η καγκελάριος επανέλαβε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα στην τύχη της». Ταυτόχρονα ωστόσο επέκρινε την Αθήνα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους (hot spot) για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Όμως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε», είπε η Α. Μέρκελ.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo