Δ.Βίτσας:«Εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις,στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες»

Η πλευρά της Τουρκίας δημιουργεί κάποια ζητήματα στην επιχείρηση του NATO στο ανατολικό Αιγαίο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

dvitsas2Ο κ. Βίτσας είπε στο MEGA ότι η Αθήνα αναμένει η αποστολή του NATO να διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα αρχίσει να λειτουργεί, προσθέτοντας ότι επιτελείς της Συμμαχίας βρίσκονται στην Τουρκία και συζητούν με την τούρκικη πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τις παρούσες συνθήκες, ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ δήλωσε ότι τα πλοία του NATO αυτή τη στιγμή βρίσκονται μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τούρκικων παραλίων και κάνουν παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση.

Ο κ. Βίτσας επιβεβαίωσε επίσης το θέμα που προέκυψε με την γερμανίδα υπουργό Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι οι Τούρκοι ζήτησαν το σχέδιο πτήσης της κι επίσης να μετακινηθεί η γερμανική φρεγάτα στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να έχουν το σχέδιο.

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για “απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας” και πρόσθεσε ότι “εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες”.

Ο κ.Βίτσας, διευκρίνισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει για το ΝΑΤΟ “παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση” της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με τους πρόσφυγες προς όφελος της χώρας και της Ευρώπης, να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Επισήμανε ότι η ταυτοποίηση των προσφύγων γίνεται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και συμπλήρωσε ότι το 95% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα