Αλ.Τσίπρας:«Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου» (Βιντεο)

Alexis Tsipras, Greece's prime minister, arrives at his office after returning from Brussels meetings in Athens, Greece, on Thursday, June 4, 2015. After meeting in Brussels with European Commission President Jean-Claude Juncker and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem, who also heads the group of his euro-area counterparts, Tsipras stuck to his position that any basis for an accord must be a Greek proposal. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg *** Local Caption *** Alexis Tsipras

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή “Στον Ενικό” στον τηλεοπτικό σταθμό Star,μεσούσης όχι μόνο της κυβερνητικής θητείας (κάτι που δεν συνηθιζόταν από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς),αλλά και μεσούσης της θυέλλης,όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μιλώντας για το προσφυγικό,τονίζοντας ότι είναι  πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας, ενώ καταλόγισε στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να βρει λύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας  υπενθύμισε ότι «ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο», ενώ εκτίμησε «ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Αθήνα από τον Μάρτιο έθεσε θέμα μεταναστευτικού προβλήματος στην Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής​.

Όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ενώ καταλόγισε στη Δύση ότι διέλυσε συντεταγμένα κράτη στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις της για το προσφυγικό.

«Οι Έλληνες διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή έσωσαν χιλιάδες ζωές» ανέφερε εν συνεχεία και παρατήρησε ότι οι μεταναστευτικές ροές κινούνται προς την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς πολλά νησιά βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Αθήνα δεν ήταν ποτέ αντίθετη με το να αναλάβει δράση η Frontex, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη στην Ε.Ε. για τα hotspots και την ταυτοποίηση προσφύγων, με τα κράτη – μέλη να επικαλούνται έκθεση της Κομισιόν που είχε γίνει τον Νοέμβριο.

«Πράγματι τον Νοέμβριο, που έγινε το report δεν είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε αρκετά», παραδέχθηκε, όμως επέρριψε ευθύνες και στη Frontex, τονίζοντας ότι τότε είχε κάνει δεκτό μόλις το ένα τρίτο των ελληνικών αιτημάτων.

Εν συνεχεία εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να σταματήσει το blame game και εκτίμησε ότι με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα αυτά τα παιχνίδια στο Αιγαίο.

Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στη Ρόδο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το σχέδιο πτήσης που πρότειναν οι τουρκικές αρχές. «Είμαστε αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες όμως πρωτοφανούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, του καταλόγισε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και «κατάσταση πολιτικού» λόγω της ραγδαίας αύξησης της ακροδεξιάς. Επίσης τον κατηγόρησε ότι κάνει λανθασμένες σπασμωδικές κινήσεις.

«Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό.

Εξάλλου, αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης από την Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθηθεί η Ελλάδα​.

«Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού σε τουρισμό και οικονομία, έκανε λόγο για σχετική μείωση στις προκρατήσεις κυρίως στην Κω και τη Σάμο, η οποία όπως είπε, την οποία, θα αντιμετωπιστεί με ειδική καμπάνια για τα νησιά. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις, στη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο. Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν βοηθάει η κινδυνολογία», ενώ εξήγησε ότι δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό «ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά».

Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.

Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο πρώτο επτάμηνο είχε λάβει εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου έλαβε εντολή υλοποίησης της συμφωνίας , διατηρώντας τις «κόκκινες» γραμμές». «Τη συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα», ανέφερε και άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ, καταλογίζοντάς του ότι έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ θετικότερα από τις εκτιμήσεις πριν κάνουμε τη συμφωνία. Αν δεν είχαμε ολοκληρώσει εγκαίρως την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζές μας θα ήταν ευάλωτες. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κούρεμα στις καταθέσεις.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, διαχώρισε την προσφυγική κρίση από την αξιολόγηση, αν και όπως είπε, η Ευρώπη δεν αντέχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο κρίσεις.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους θεσμούς να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ, ενώ σημείωσε ότι η χώρα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς το Ταμείο, την παρουσία του οποίου χαρακτήρισε συμβολική.

Με χιούμορ σχολίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προαναγγελία της ερώτησης του Νίκου Χατζηνικολάου για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» και την γάτα των Ιμαλαΐων.«Την έσκισα την γάτα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου»

«Πήγα την κόντρα με τους δανειστές μέχρι τέλους, όσο έπαιζα μόνο το κεφάλι μου. Όταν μετά το δημοψήφισμα είδα πως μείναμε μόνοι μας και πλέον παιζόταν και το μέλλον της χώρας, ναι. Έκανα πίσω. Αλλά μετά είχα το σθένος, επειδή ούτε Σαμαράς, ούτε Παπανδρέου είμαι, να πάω σε εκλογές. Να τελειώνει, λοιπόν, η πλάκα με το ότι μετέτρεψα το Όχι σε Ναι» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε με το ίδιο ύφος: «Λυπάμαι αλλά η κριτική του Βαρουφάκη είναι ανόητη. Δέχομαι την κριτική αλλά όχι τη λάσπη σε θέματα ηθικής. Κάποιοι ετοιμαζόντουσαν να καταλάβουν το Μέγαρο Μαξίμου μετά το δημοψήφισμα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η τρόικα θα επιστρέψει μέσα στον Μάρτη στην Αθήνα και μέχρι το Πάσχα η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί. «Μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η Ανάσταση της οικονομίας» τόνισε.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως οι αγρότες έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις γιατί φοβόντουσαν πως μετά το ασφαλιστικό θα έρθει και το φορολογικό. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η αλλαγή στο φορολογικό για τους αγρότες είναι για να ισοφαρίσουν τις απώλειες που θα έχουν από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

«Με το νομοσχέδιο προστατεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών», ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και τις αντιδράσεις που προκαλεί υπογράμμισε πως: «Δεν έχουμε κανένα ταξικό μισός, μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να παράξουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση. Προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις αδικίες για τις εισφορές».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως μέσα στον Μάρτιο θα πάει στη Βουλή ο νέοςαναπτυξιακός νόμος ενώ κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές για συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμα και 50%, δήλωσε πως αυτός ο συντελεστής θα αφορά για εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ.

O κ. Τσίπρας απάντησε ότι η συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν παζαρεύεται με ομερτά στα υπόλοιπα θέματα, όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο ελληνικός λαός -είπε- απεφάνθη τον Σεπτέμβριο, έδωσε κυβέρνηση και πρωθυπουργό και θέλει σταθερότητα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησαν σε πρόσφατη συνάντησή τους σε προσπάθεια αλλαγής εκλογικού νόμου και ύπαρξη συνταγματικής ρήτρας για την πολιτική σταθερότητα. Φαίνεται -πρόσθεσε- ότι κάποιοι τώρα πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη για να έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμη 3,5 χρόνια. Αυτά είναι κρίσιμα για τον τόπο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν την εξουσία 40 χρόνια. Ας μας αφήσουν να δοκιμαστούμε και στην ηρεμία, στην μπουνάτσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι χρειαζόταν «να μπει τάξη», επικαλούμενος τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει κάποιους κανόνες. Κάλεσε επίσης όλους να περιμένουν να δουν τις γνωματεύσεις των συνταγματολόγων σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για συναντήσεις του με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. «Δεν θα κριθώ από το ποιον συναντώ, αλλά από το τι πράττω», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να σήκωσε το τηλέφωνο για να ζητήσει χάρη.

Σχολιάζοντας την υπόθεση που έχει ανακύψει με τον ΔΟΛ, ζήτησε από τον Στ. Ψυχάρη «να τα βγάλει όλα στη φόρα, δεν με απασχολεί». «Μεμπτό θα ήταν αν τον είχα ευνοήσει», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι έχει απορρίψει προτάσεις για συναντήσεις τον τελευταίο χρόνο.

«Εμείς δεν χαριστήκαμε, ούτε πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα, η δύναμή μου είναι ότι σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, (ευρωεκλογές, δύο εκλογικές μάχες και δημοψήφισμα) δεν ζήτησα καμία χάρη ούτε από φίλους, ούτε από εχθρούς» τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τα περί “χρυσών εφεδρειών” από το άρθρο της εφημερίδας “Το Βήμα”, ο πρωθυπουργός είπε “(ο κ. Ψυχάρης) ας τα βγάλει όλα στην φόρα, να πάει και στον εισαγγελέα με τον οποίο συναντάται συχνά τελευταία”.

Ερωτηθείς για τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα” και την “αλλαγή γραμμής μετά τις συναντήσεις”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα” ήταν “γιατί πίστευαν ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τους άλλους. Δεν το κάναμε”. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δημόσια είχε επισκεφθεί σειρά ΜΜΕ, ενώ σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες συναντήσεις ανέφερε ότι ήταν “επιθυμία του συνομιλητή μου να μην είναι σε δημόσιο χώρο”.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Ψυχάρης “είναι σε πανικό” και ότι έχει ζητήσει εκ νέου συνάντηση την οποία αρνήθηκε. Αναφορικά δε με την “αλλαγή γραμμής”, είπε ότι μετά τα “κόκκινα πρωτοσέλιδα”, όταν ο ίδιος μίλησε στην Βουλή για κανόνες, “αυτά έγιναν μπλε και μετά γκρίζα και στο δημοψήφισμα μαύρα”. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά των κκ. Ν. Παππά και Χ. Σπίρτζη, και πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση μίλησε για την αδειοδότηση των καναλιών “τα πρωτοσέλιδα έγιναν κατάμαυρα”.

“Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Η γάτα Ιμαλαϊων” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τμήμα του τίτλου του άρθρου από την εφημερίδα “Το Βήμα” της περασμένης Κυριακής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Για τους μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια, ενώ σύντομα θα κατατεθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Επίσης θα προβλέπεται το ακατάσχετο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για τα κόκκινα δάνεια. Η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία και προσπαθεί ώστε να προστατευθούν όσοι έχουν πάρει μικρά και μεσαία δάνεια από τις τράπεζες.

Για τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ανάγκη να γίνουν αλλαγές , δυστυχώς δεν διορθώθηκαν προβλήματα όταν έπρεπε να διορθωθούν . Η οικονομία θα αναπτυχθεί σύντομα και αυτό θα επιδράσει και στον τουρισμό . Η Ελλάδα έχει σταθερότητα σε μια δύσκολη περιοχή.

Οφειλές δημοσίου. Η Ελλάδα είναι υπερχρεωμένη . Η πρώτη αξιολόγηση θα δώσει τη δυνατότητα να εκταμιευθούν χρήματα και ένα μεγάλο μέρος θα δοθεί για εξυπηρέτηση οφειλών του δημοσίου. Το βασικό όμως είναι να αναπτυχθεί η οικονομία, να παραχθεί πλούτος. Για τα capital controls, μετά την πρώτη αξιολόγηση και ελάφρυνση χρέους θα υπάρξει αλλαγή σελίδας. Το δεύτερο εξάμηνο και αφού έχουμε κλείσει την αξιολόγηση θα τελειώσουν και αυτά.

Για το ασφαλιστικό . Δεν είναι λύση η ιδιωτική ασφάλιση, την στιγμή που δεν μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές στην δημόσια ασφάλιση. Είμαι υπέρμαχος ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι διανεμητικό και να φροντίζει για τις επόμενες γενιές. Γι αυτό πηγαίνουμε σε εθνική σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας .

Κατοχικό δάνειο. Αποτελεί πάγια διεκδίκηση της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχει η αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου και η διαρκής πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών που προχωρά με συντονισμένα βήματα. Έχει σημασία ο τρόπος διεκδίκησης και εξ όσων γνωρίζω το θέμα τίθεται συνεχώς, το έθεσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια διεκδίκηση από την οποία δεν κάνουμε πίσω.

Κομματικό κράτος. Η κυβέρνηση έφερε νόμο τομή για την αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών , που προβλέπει ακόμη και θεσμικό γενικό γραμματέα υπουργείου, μια τομή που έχουν χαιρετήσει όλοι στην Ευρώπη , ενώ η ΝΔ είναι αρνητική. Η ΝΔ είναι πολλούς περισσότερους μετακλητούς από τους σημερινούς υπουργούς και βουλευτές.

Για απόψεις Γιάννη Πανούση που επικαλείται ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ομόφωνες. Από τότε ο Πανούσης έλεγε ότι δεν θα σταματήσει εύκολα η ΄προσφυγική ροή αλλά έντονη διαφοροποίηση αν υπήρχε θα είχε συζητηθεί στο υπουργικό. Αφού κάνει τέτοια κριτική ο Γεωργιάδης που διαφοροποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που έχει στάση ευθύνης), φανερώνει τις δυσκολίες του προέδρου της ΝΔ που από τη μια φορά το κουστούμι του ευρωπαίου και από την άλλη να ταιριάξει με τις ακραίες απόψεις όπως του κ. Γεωργιάδη.

Αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε την συμφωνία , ωστόσο η άποψή μας δεν αλλάζει γιατί με την μείωση των αξιών δεν συμφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Πάντως έχουμε πιάσει τους στόχους της συμφωνίας .

Για twitter του Ανδρέα Ψυχάρη που ανέφερε ότι το να λέει ο κ. Τσίπρας τι θα γράφουν οι εφημερίδες είναι χιτλερικό:

Αυτά αναδεικνύουν την πολιτική σκοπιμότητα και το μένος, αλλά το να με συγκρίνει με τον Χίτλερ χάνει την όποια αξιοπιστία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα