Θ.Δρίτσας:«Δεν είναι εισβολείς οι πρόσφυγες»

Η ορθολογική οργάνωση της προσωρινής παραμονής των προσφύγων στη χώρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες για την κοινωνία αποτελεί στόχο για την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας στην ΕΡΤ. Εκτίμησε ότι η σημερινή ημέρα για τον Πειραιά είναι «δύσκολη» αλλά θα υπάρξει άμεση εξομάλυνση μέσα στην εβδομάδα.

«Δεν είναι εισβολείς οι πρόσφυγες» μπορούμε να οργανώσουμε ορθολογικά την προσωρινή παραμονή των ανθρώπων τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο «με μεταβλητές» ανάλογα με τα δεδομένα που μεταλλάσσονται και τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οργανώνεται με βάση το σενάριο των κλειστών συνόρων. Αν τα σύνορα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα κλειστά, υποστήριξε ο Θ. Δρίτσας, ενδεχομένως οι προσφυγικές ροές να μειωθούν, ή να βρεθούν άλλοι δρόμοι.

Το λιμάνι του Πειραιά δεν έχει τα προαπαιτούμενα για να γίνει μόνιμη δομή, αλλά χώρος transit. Μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για μία μέρα αλλά για περισσότερες ημέρες, πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες δομές προσωρινής διαμονής που θα διασφαλίζουν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πρόσφυγες.

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση στον Πειραιά οφείλεται όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, στον κακό συντονισμό μεταξύ της εταιρείας και των πρακτορείων.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η δημιουργία ενός μεγάλου χώρου για έναν μεγάλο καταυλισμό, τόνισε , Δρίτσας. «Θα ήταν λάθος» είπε, αντίθετα, αναζητούνται περισσότεροι χώροι μικρότερης δυναμικότητας 1.000 – 2.000 ανθρώπων για να οργανωθούν καλύτερες δομές. Οι χώροι αυτοί αναζητούνται στις περιοχές από τον Πειραιά ως την Ειδομένη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι αναγκαία η επαφή με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η συμφωνία με το ΝΑΤΟ προβλέπει την παροχή βοήθειας, έγκαιρο εντοπισμό ναυαγίων, έγκαιρο εντοπισμό αναχωρήσεων από τα τουρκικά παράλια και την αποτροπή τους. Δηλαδή, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα ειδοποιούν έγκαιρα τις τουρκικές και ελληνικές αρχές για τις αναχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αν αυτό συμβεί, η Τουρκία θα αναγκαστεί να ελέγξει τις προσφυγικές ροές.

Θα πρέπει να οργανωθεί στο τουρκικό έδαφος, -όπως έχει προτείνει από πέρσι η ελληνική κυβέρνηση- η πρώτη ταυτοποίηση των προσφύγων και να οργανωθεί η ασφαλής μεταφορά τους, σημείωσε ο Θ. Δρίτσας. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Τουρκία έχει δεχθεί ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Κατερίνα Μπρέγιαννη

πηγή: Αυγή

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα