Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Φεβ 26th, 2016

Ιράκ:Νέα επίθεση με χημικά από την ISIS καταγγέλλουν οι Κούρδοι πεσμεργκά

196825-2014102214164550734_20Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ερευνούν άλλη μία «ύποπτη» επίθεση με χημικά που φέρεται να εξαπέλυσε την Πέμπτη το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των Πεσμεργκά, των Κούρδων πολιτοφυλάκων, στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Δεκάδες Πεσμεργκά και άμαχοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες καθώς αισθάνθηκαν ναυτία και έκαναν εμετό όταν αυτοσχέδιοι πύραυλοι, που πιθανόν περιείχαν κάποια χημική ουσία, εκτοξεύτηκαν εναντίον τους στην περιοχή του Σιντζάρ, στις 25 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε μέσω του Twitter το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις έρευνες μετέχει και ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Λίγο νωρίτερα, ο Τζάμπαρ Γιάουαρ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου που είναι αρμόδιο για τους Πεσμεργκά, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η ουσία αυτή ήταν πιθανότατα χλώριο. Η χρήση του χλωρίου απαγορεύεται με βάση τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997 που απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όπλων.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι διαθέτουν αποδείξεις ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν χλώριο αλλά και αέρια μουστάρδας εναντίον των Πεσμεργκά σε πολλές περιπτώσεις.

«Εφόσον επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η όγδοη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον των Πεσμεργκά», ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo