Καταφθάνει σε λίγες ώρες το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο-Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο(Βιντεο)

nΗ «αποστολή», (δράση) όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας, αρχίζει εντός των επομένων ωρών, με το Διοικητή της Δύναμης να εφαρμόζει τις διαταγές του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων σε επίπεδο πρέσβεων που δόθηκαν μετά από τις σαφείς οδηγίες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ,δήλωσε ο κ.Καμμένος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμμένος, όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε η FRONTEX να μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ενώ ο διοικητής της Δύναμης θα υποβάλλει αίτημα προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τη διάθεση πλοίων για την εκτέλεση της «δράσης».

Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως βρίσκεται υπόλογη έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο θα πράξει τα προβλεπόμενα σε βάρος της σε περίπτωση υπαναχώρησης της από τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, δεκάδες πολεμικά διαφόρων τύπων, θα περιπολούν από τη Λέσβο έως και τα Δωδεκάνησα. Η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 9 πλοία, όσα και η τουρκική πλευρά. Παράλληλα θα περιπολούν στην περιοχή και 11 πλοία της FRONTEX.

Τα ελληνικά πλοία θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας , τα ΝΑΤΟϊκά ανατολικά των ελληνικών νησιών, ενώ τα τουρκικά σκάφη θα έχουν περιοχή ευθύνης τα παράλια της χώρας. Ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες θα αυξάνεται η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως επίσης και η ελληνική συνδρομή.

Στα χωρικά ύδατα Ελλάδας – Τουρκίας θα περιπολούν πλοία του λιμενικού των δύο χωρών. Στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων, η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά ώστε να αποφευχθούν ύποπτες τουρκικές ενέργειες υπό τη μορφή «έρευνας και διάσωσης.

Ο κ.Καμμένος επίσης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με τα θέματα με την Τουρκία:

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα