Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Φεβ 25th, 2016

Κατρούγκαλος:Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις,ακόμα και αν το ζητήσουν οι δανειστές

katrΟ υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος,μιλώντας στο Reuters επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της,σημειώνοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες οποίες έχει δεσμευθεί και χαρακτήρισε «μη πραγματικές» τις προβλέψεις του ΔΝΤ για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενού, της τάξης του 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018 και είπε ότι ελπίζει πως το θέμα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης με τους δανειστές, για την οποία αναμένει ότι θα εκκινήσει και πάλι «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα» και θα ολοκληρωθεί «εντός του Μαρτίου».

«Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το ΔΝΤ τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

«Η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα εμμείνει σε αυτό σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απάντησε: «Δεν θα ήταν κόκκινη γραμμή διαφορετικά».

«Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι αρκετή (για να επιτευχθεί ο στόχος) και εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

«Η δεξαμενή των συντάξεων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το εισόδημα των αδυνάτων θα προστατευθεί».

Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το σχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή.

«Οι βουλευτές είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα και την ορθότητα της μεταρρύθμισης. Δεν θα έχουμε πρόβλημα να περάσουμε το νομοσχέδιο», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις παραχωρήσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να κατευνάσει τους αγρότες (διατήρηση του συνταξιοδοτικού ταμείου τους ανέπαφου έως το 2021 και δυνατότητα για τους επαγγελματίες αγρότες να επιλέξουν χαμηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις), ο υπουργός Εργασίας είπε ότι αμφότερες θα συζητηθούν κατά την αξιολόγηση.

«Δεν προσπαθούμε απλά να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, πράγμα που αποτελεί υποχρέωσή μας καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια παραχώρηση που έχει την υπογραφή μας. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προστατεύσουν τους αδυνάτους», είπε.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει εθνική πρωτοβουλία για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτόν τον λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τη στήριξη των εταίρων της».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo