Αναζήτηση μέγιστης δυνατής συναίνεσης για το προσφυγικό

tsipras-1Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την άσκηση βέτο άφησε μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου η Ελλάδα να μη μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών και να υπάρξει πλέον αναλογικός διαμερισμός της ευθύνης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Αυτή τη «γραμμή» πρόκειται να εισηγηθεί και στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας της 7ης Μαρτίου,, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απογοητευτική την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη  ενώ είπε ότι κάποιοι δεν κατανοούν, ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Επίσης οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν. Είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις, Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

 Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια αποθήκη ψυχών.
Επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ

«Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης»  εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, χθες το μεσημέρι.

Ο κ. Τσίπρας  ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Επίσης, ο ΥπΕξ Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν», επικρίνοντας τη Βιέννη για τις πρωτοβουλίες της.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, ανακοίνωσε: «Υπογραμμίσαμε, για άλλη μια φορά, ότι στην προσφυγική κρίση μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο… Δεν θα προχωρήσουμε αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του».

 

Γιούνκερ κατά Αυστρίας

Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε κατά των εθνικών λύσεων και τόνισε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη διαμάχη με την Αυστρία. «Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα παραβρεθεί και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, υπογράμμισε τη σημασία του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Επιπλέον, επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο Τουσκ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα