Τουσκ:Στις 7 Μαρτίου η σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

touskΣτην ανακοίνωση ότι στις 7 Μαρτίου θα λάβει χώρα η σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με την συμμετοχή της Τουρκίας προεβη στην διάρκεια ομιλίας του σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Η επερχόμενη σύνοδος Κορυφής έρχεται στην ουσία ως συνέχεια της συνόδου Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου, στην οποία Ερντογάν και Νταβούτογλου δεν είχαν δώσει το παρών λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στην Άγκυρα.
Στην συγκεκριμένη σύνοδο, το κείμενο των συμπερασμάτων είχε επικεντρωθεί στην ανάγκη να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, αλλά με «πλήρη στήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες».
Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των χωρών – μελών της ΕΕ κάλεσαν σε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ –  Τουρκίας, ενώ διαπίστωσαν πρόοδο στη λειτουργία των hot spots στην Ελλάδα, τονίζοντας, ωστόσο πως απομένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Ειδικότερα, οι ηγέτες των 28 κρατών – μελών διεμήνυσαν ότι «εξακολουθεί να είναι βασική προτεραιότητα η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης, ώστε να αναχαιτισθούν οι προσφυγικές ροές».
Ωστόσο, όπως είχαν επισημαίνει, η Τουρκία παρότι έλαβε μέτρα, οι ροές προσφύγων εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές, ωστόσο οι αιχμές εστιάζονται στη γειτονική χώρα.
«Αυτό απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης», είχαν σημειώσει χαρακτηριστικά.
Ως προς τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, στο κείμενο συμπερασμάτων είχε γίνει λόγος για τη ανάγκη αποκατάστασης με συντονισμένο τρόπο της λειτουργίας του. Αυτό πρέπει να γίνει κατά τους ηγέτες της ΕΕ «με πλήρη στήριξη των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες».
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα