Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Φεβ 24th, 2016

Τηλεδιάσκεψη Ομπάμα-Κάμερον-Ολάντ-Μέρκελ για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο,το προσφυγικό και το συριακό

Hollande, Obama, Merkel and CameronΤην Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης  με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον,τόνισε τη σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι τετραμερής τηλεδιάσκεψη  κατέδειξε τον σημαντικό ρόλο  που πρόκειται να διαδραματίσει η αποστολή του NATO και ο συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής ροής προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου,κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στη Συρία και η εν εξελίξει προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη  και επιβεβαιώθηκε η επιθυμία όλων για τερματισμό των συγκρούσεων ενώ καλωσόρισαν την συμφωνία.

Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση τους για πολιτική μετάβαση στην χώρα, που θα επιφέρει μακροχρόνια ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση στον Συριακό λαό και «κάλεσαν όλα τα μέρη να εφαρμόσουν τη συμφωνία πιστά», «υπογραμμίζοντας την σημασία για άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών που στοχεύουν αδιακρίτως σε άμαχους πληθυσμούς».

Φρανσουά Ολάντ

Παράλληλα,ο  Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε κατά την άφιξή του στο Περού, ότι επικοινώνησε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας για να συζητήσουν το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή.

«Ανακοινώθηκε μια εκεχειρία η οποία θα πρέπει να τηρηθεί απαραιτήτως και, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία θα «καταβάλλουν κοινές προσπάθειες» με στόχο την «επίτευξη της πολιτικής μετάβασης».

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση και σε εκείνους που την υποστηρίζουν, όπως τη Ρωσία, προκειμένου να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να καταστεί δυνατή η μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι, τη μαρτυρική πόλη» της Συρίας.

«Είναι πλέον καιρός, εάν δεν (ενεργήσουμε) οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να καταφθάνουν και θα δημιουργηθεί στην Τουρκία μια απόλυτα ανυπόφορη ανθρωπιστική κατάσταση» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά  «στους διάπλους αυτών των γυναικών και ανδρών με κίνδυνο την ζωή τους (για να φθάσουν) στις ακτές της Ευρώπης».

Σε ένα δελτίο Τύπου, το μέγαρο των Ηλυσίων διευκρίνισε ότι οι τέσσερις ηγέτες «επιθυμούν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Τόνισαν ότι θα παρακολουθούν πολύ στενά την τήρηση των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν την 11η Φεβρουαρίου από τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας και ιδίως τον τερματισμό των αεροπορικών πληγμάτων από τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς εναντίον θέσεων των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης κι εναντίον των αμάχων»προσθέτει το δελτίο Τύπου.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo