Κυβέρνηση και ΔΝΤ αποφάσισαν από κοινού την ακύρωση του προγράμματος

imfgreeceΣύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ,η απόφαση για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος του Ταμείου στη χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα, ελήφθη από κοινού, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του το  ΔΝΤ, και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για την Ελλάδα, Αντρέας Αντριάνο, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών».

Ούτως ή άλλως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έληγε στο τέλος  Μάρτιου φέτος και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα. Στην περίπτωση συμφωνίας, το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές πρόγραμμα, υπό την ονομασία Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), ή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής. Το MEFP θα πρέπει να «κουμπώσει» με το κείμενο της ευρωπαϊκής πλευράς (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των δύο πρώτων μνημονίων όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα.

Εν τω μεταξύ, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για συζητήσειςπου αφορούν το δημοσιονομικό κενό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις. Από την έκβαση των συζητήσεων αυτών, θα εξαρτηθεί και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα