Συρία:Εκλογές για τις 13 Απριλίου προκήρυξε ο Άσαντ-Εκεχειρία από τις 27 Φεβρουαρίου

In this photo taken Thursday, Nov. 21, 2013, an Iraqi Shiite fighter from a group called the Hussein Brigade patrols in the town of Hejeira, while Syrian civilians carry their belongings they found at their homes destroyed during clashes between the Sunni-dominated Free Syrian Army and Syrian soldiers loyal to Syria's President Bashar Assad, supported by Iraqi and Lebanese Shiite fighters, in the town of Hejeira, which Syrian troops captured, in the countryside of Damascus, Syria. (AP Photo/Jaber al-Helo)

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Δαμασκό.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2012.

Λίγες ώρες νωρίτερα στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Ουάσινγκτον και Μόσχα γίνεται αναφορά σε στρατιωτική εκεχειρία η οποία όμως  δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ουσιαστικά,αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών –που έχουν στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει από τις εστίες εκατομμύρια άλλους εδώ και 5 χρόνια -δεν αφορά τις  στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ,καθώς και οι  επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κι εκείνες της Ρωσίας «θα συνεχιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα όπως και εναντίον των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

«Η παύση των εχθροπραξιών θα εφαρμοστεί από τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία που έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τους όρους» της συμφωνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση. Αυτά τα μέρη έχουν διορία έως την 26η Φεβρουαρίου στις 12.00 ώρα Δαμασκού να επιβεβαιώσουν, στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ωστόσο, η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί «υπό όρους» την κατάπαυση του πυρός. Η HCN δέχεται «να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας», υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Επιπλέον οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί πλήρως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα