Συμφωνία για τη Συρία “οικοδομούν” Ρωσία – ΗΠΑ

Ουάσινγκτον και Μόσχα έφτασαν, σύμφωνα με επίσημη αμερικανική πηγή, σε «προκαρκτική συμφωνία» για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών στη Συρία -χωρίς, όπως φαίνεται να έχουν κλείσει όλα τα σημεία. Συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως περιμένει σύντομα συνομιλία Ομπάμα και Πούτιν για «κατ’ αρχήν κλείσιμο» της συμφωνίας.

images (2)Προηγουμένως, Άσαντ και αντιπολίτευση είχαν θέσει προϋποθέσεις, ενώ το επείγον της κατάστασης υπογραμμίζει το μακελειό της σημερινής Κυριακής στη Χομς.

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής από το Αμμάν της Ιορδανίας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε ότι συνομίλησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, και το πρωί της ίδιας ημέρας, και «φτάσαμε σε προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών».

Η παύση, είπε, «μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες». Ο Κέρι ανέφερε πως για το ζήτημα αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να συνομιλήσουν Ομπάμα και Πούτνι για να ολοκληρώσουν την «κατ’ αρχήν συμφωνία».

Οι δύο πλευρές «συμπληρώνουν τις λεπτομέρειες» είπε ο Κέρι. «Είμαστε πιο κοντά σε παύση πυρός από ό,τι προηγουμένως» συμπλήρωσε.

Από τη Μόσχα, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις επαφές για τους όρους της παύσης εχθροπραξιών. Η ρωσική πλευρά σημείωσε πως, όπως και στη «συνεννόηση» του Μονάχου, θα εξαιρούνται επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων «που θεωρούνται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο Μόναχο, είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη Παρασκευή να επιδιωχθεί παύση πυρός μέσα σε μία εβδομάδα και να ξεκινήσει η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές -το δεύτερο προχωρά πολύ αργά, το πρώτο έχει αποδειχθεί μετέωρο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα