Τι συμφώνησαν ΕΕ-Βρετανία-Ειδικό καθεστώς εντός ΕΕ για αποφυγή του Brexit

megali-bretania-europaiki-enosi-simaies-simaiaEξασφάλισε χθες βράδυ συμφωνία με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του  ο Ντέιβιντ Κάμερον για τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητούσε, ενώ μπαίνει πλέον σε τροχιά εκστρατείας στη χώρα του, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν και αυτοί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. στο επικείμενο δημοψήφισμα, το οποίο εκτιμάται για την 23η Ιουνίου του 2017.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει σήμερα Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο της χώρας του.

«Οι μήνες σκληρής δουλειάς απέδωσαν, είμαι χαρούμενος. Δίκαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, δίκαιο και για τα υπόλοιπα κράτη μέλη», ανέφερε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τη συμφωνία πάνω στο προσχέδιο για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποκάλυψε πρώτη με μήνυμά της στο Twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. «Η συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. επετεύχθη. Τελείωσε το δράμα», έγραψε ση πρόεδρος της Λιθουανίας.

Η συμφωνία «εδραιώνει το ειδικό καθεστώς της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αλλά χωρίς να γίνεται καμιά «εξαίρεση» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επισήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, και χωρίς να εκχωρηθεί στους Βρετανούς η δυνατότητα να ασκούν βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και άλλους.

Η συμφωνία αποτελεί «έναν δίκαιο συμβιβασμό», κάτι που ήταν κάθε άλλο παρά «εύκολο», ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκρινε αναγκαίο να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όχι απλά για τη θέση των Βρετανών σε αυτή, καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος» να χαθεί από τον ορίζοντα «το αυθεντικό ευρωπαϊκό όραμα».

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της Ε.Ε. πρόκειται να συμπεριληφθούν μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από τη διαδικασία της «ολοκλήρωσης», καθώς και η «δίκαιη αντιμετώπιση» των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα των εργαζομένων, η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της. Παράλληλα, θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιπλέον, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Εξάλλου, το κείμενο της συμφωνίας τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα