Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Φεβ 19th, 2016

Ολάντ:Υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» Ρωσίας και Τουρκίας-Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ

russturkΤην έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ρωσία προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση η επικείμενη χερσαία εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ένα υπόμνημά της που απευθυνόταν προς την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ (σ.σ. αυτόν τον μήνα ασκείται από τη Βενεζουέλα) η Ρωσία δηλώνει «πολύ ανήσυχη για τη κλιμάκωση (της έντασης) στα τουρκοσυριακά σύνορα και τα σχέδια που ανακοινώνει η Τουρκία για την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία».

Στο αίτημά της η Ρωσία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπονομεύεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» γεγονός το οποίο είναι αντίθετο με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2254.

Ολάντ: Υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» Ρωσίας – Τουρκίας

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι είναι υπαρκτός ο «κίνδυνος του πολέμου» μεταξύ της Τουρκίας της Ρωσίας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει η Τουρκία στη Συρία. «Η Τουρκία έχει εμπλακεί (στρατιωτικά) στη Συρία (…). Εκεί, υφίσταται ένας κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος (με τη Ρωσία) και για αυτό ακριβώς το λόγο το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) θα συγκληθεί απόψε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο «France Inter». Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι «η Ρωσία δεν θα τα καταφέρει με το να υποστηρίζει μονομερώς τον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ» και τάχθηκε υπέρ του να ασκηθούν «πιέσεις» στη Μόσχα προκειμένου να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για τη Συρία.

«Δεν θέλω να αποκλείσω τη Ρωσία από τη λύση. Εγώ ο ίδιος πήγα στη Μόσχα για να πω στον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ώστε να επιτευχθεί αυτή η πολιτική μετάβαση». (…) Όμως δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε, βομβαρδίζουν αμάχους», προσέθεσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

«Πρέπει να πείσουμε τη Μόσχα να βρει μία πολιτική λύση, αυτό θα είναι καλύτερο και για τα ρωσικά συμφέροντα», προσέθεσε ο ίδιος.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo