Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Φεβ 18th, 2016

Ξυδάκης:Ακροδεξιές φωνές καθορίζουν την πολιτική ταυτότητα της Ευρώπης

ΞυδάκηςΑκροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι πολλές χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και καθορίζουν την πολιτική ταυτότητα της Ευρώπης στο προσφυγική ζήτημα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο σήμερα, Πέμπτη.

«Έχουμε φτάσει σε σημείο την πολιτική ταυτότητα της Ευρώπης να την ορίζει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Όρμπαν, το πιο ξενοφοβικό και ακροδεξιό κόμμα από τα κυβερνώντα κόμματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή» επισήμανε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε θύελλα στην «καρδιά» της Ευρώπης το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, εκτιμώντας ότι αν δεν δοθούν πολιτικές απαντήσεις, κινδυνεύει η συνοχή της Ευρώπης.

Ο κ. Ξυδάκης είπε ακόμη ότι ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε προεκλογική τροχιά, όπως η Αυστρία, υποκύπτουν στην πίεση μιας ακροδεξιάς ρητορικής και οι ηγέτες τους, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλάζουν την ευρωπαϊκή ατζέντα και ταυτότητα.

Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις πιέσεις που δέχονται ακόμα και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και εκτίμησε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ακουστούν σώφρονες φωνές.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, όπως εμφανίστηκε μετά το καλοκαίρι, συνιστά μια υπαρξιακή κρίση για την Ευρώπη και από την αντιμετώπισή του θα εξαρτηθεί η ίδια η ύπαρξή της» είπε.

Χαρακτήρισε αδυναμία της Ευρώπης τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των συνόρων, ενώ σχολιάζοντας τη ματαίωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας, είπε ότι εκ των πραγμάτων η Άγκυρα έχει αναχθεί σε παίκτη – κλειδί, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των προσφυγικών ροών που ξεκινούν από εκεί.

«Χωρίς την Τουρκία στο τραπέζι και χωρίς να πράττει αυτά που έχει συμφωνήσει και έχει ζητήσει τεράστια πολιτικά ανταλλάγματα και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό,  δύσκολα θα βρεθεί μια λύση στο προσφυγικό» κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo