Γ.Σταθάκης: Αποδεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης-Σύγκλιση στα βασικά στοιχεία

stathakisΣε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομίας  δήλωσε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν ούτε οι κύριες ούτε οι επικουρικές συντάξεις και να προστατευθούν τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι δεν τέθηκε θέμα οριζόντιας περικοπής των συντάξεων από τους εταίρους,προσθέτοντας ότι αν μειωθούν οι επικουρικές που αφορούν μεσαίους και χαμηλούς συνταξιούχους φυσικά και θα είναι μείωση και αυτό θέλει η κυβέρνηση να το αποφύγει.

Αναφορικά με όσα λέγονται για την έκτακτη εισφορά 10%, ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3.5%, οπότε η κυβέρνηση συζητά διάφορα φορολογικά μέτρα,τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αναδρομικής έκτακτης εισφοράς»

Όσον αφορά τη συμφωνία, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει συμφωνία . «Το καθολικό, γιατί αισιοδοξώ» δήλωσε χαριτολογώντας με αφορμή τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί. Δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία, για τα τέσσερα θέματα (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια) τα οποία έχουν ωριμάσει, όπως είπε.

«Δεν θέλουμε τα στεγαστικά δάνεια να αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας, αυτό προσπαθούμε» τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε ότι «εν δυνάμει μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο τα ξένα funds, αν κάνουν σωστά τη δουλειά».

Σχετικά με το ασφαλιστικό τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, οι όροι που οι μισθωτοί συνεισφέρουν εδώ και 30 χρόνια στο ασφαλιστικό πρέπει να εξομοιωθούν και με άλλες ομάδες που έως τώρα δεν συνεισέφεραν… Θα πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με το εισόδημά τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές» υποστήριξε, αν και παραδέχθηκε πως «είναι ένα θέμα ότι δεν θα απολαμβάνουν ανάλογα προνόμια, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο».

«Είναι απόλυτα παραπλανητική η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε στις εκλογές Σεπτεμβρίου πράγματα μη εφαρμόσιμα. Δεν εφαρμόσαμε το σύνολο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά κάποια από τα μέτρα του, και εκλεγήκαμε με βάση τη συμφωνία, δεν κρύψαμε κάτι» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας,χαρακτηρίζοντας «άδικη ως υπερβολική» την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα