Οι «φίλοι» και οι «εχθροί» της Ελλάδας στην ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα

cvsvsvs«Κάνεις καλή δουλειά με τους πρόσφυγες», ήταν η κουβέντα με την οποία  ο Γιούνκερ υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού».

«Στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Τονίστηκε, επίσης, ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι «τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων».

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Τώρα,από την πλευρά  κοινοτικής πηγής, έγινε συζήτηση και για το θέμα της ελληνικής οικονομίας, με την πλευρά της Κομισιόν να εξηγεί στον πρωθυπουργό το διακύβευμα της πρώτης αξιολόγησης και τους όρους που διέπουν μια πετυχημένη εξέλιξη.

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Ζ.Κ.Γιουνκέρ δήλωσε:”Στο Συμβούλιο κορυφής εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατ. ζωές το 2015″, δήλωσε .

“Εκπροσωπούμε την Ελλάδα που αγκαλιάζει τους κατατρεγμένους του πολέμου, εκπροσωπούμε τους νησιώτες που σώζουν παιδιά με αυταπάρνηση. Για αυτές τις αξίες συζητήσαμε απόψε με τον πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ και αυτές θα υπερασπιστούμε, αύριο και μεθαύριο, όταν θα συζητάμε στο Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό πρόβλημα” προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Μετά την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αγκυρα,κατά πάσα πιθανότητα ακυρώνεται η η εντεκαμερής συνάντηση με την Τουρκία,’όπως για τον ίδιο λόγο ακυρώνεται  και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  σήμερα,προβλέπεται νωρίς το απόγευμα (15:45) συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό του Μπ.Σομπότκα. Για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Φίλοι και εχθροί» της Ελλάδας στο μέτωπο του προσφυγικού

Σε θεωρητικό επίπεδο-όπως και επικοινωνιακό – Ουγγαρία,  Πολωνία,  Τσε­χία και  Σλοβακία (χώρες της Συνθή­κης του Βίζεγκραντ) θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι χώρες που στέκονται απέναντι απο τις επιδιώξεις της Ελλάδας,καθώς  απεργάσθηκαν τη διαμόρφωση Σχεδίου Β’ με βασικό στόχο  το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ προκειμένου να σφραγιστεί ο διάδρομος των προσφυγικών ροών προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ παράλληλα  πιέζουν και για κλείσιμο συνόρων της Βουλγαρίας με την Ελλάδα.

Από την άλλη,φίλοι και σύμμαχοι -πάλι σε θεωρητικό και επικοινωνιακό επίπεδο- θα μπορούσαν να θεωρηθούν  Μέρκελ Γιούνκερ, αλλά και ο Τουσκ,οι  οποίοι έχουν ταχθεί κατά του κλεισίματος των συνόρων, ενώ ο επίτροπος Οικονομι­κών Πιέρ Μοσκοβισί διεμήνυσε ότι το κόστος του προσφυγικού δεν θα συνυπολογιστεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα, κόστος το οποίο υπολόγισε σε 600 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,6 δισ. για το 2016.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα