Καμμένος:Δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων

2847917e1e405c8e8381829721b1b6c0-696x464Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στην εκπομπή «Στον Ενικό», τόνισε ότι δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται, ότι δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η «μέση γραμμή» των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατέστησε εξίσου σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας αντιστοίχως, ενώ σκοπός της ΝΑΤΟικής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο.

Όπως είπε, η ΝΑΤΟική δύναμη θα ενημερώνει την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτή να σταματήσει σκάφος ή βάρκα πριν αυτή ξεκινήσει από τα παράλια της Μ. Ασίας, ενώ όταν αυτά τα άτομα εντοπιστούν θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία με επιτήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα παρακολουθεί.

«Οι Τούρκοι θα έχουν το ΝΑΤΟικό πλοίο που θα τους ειδοποιεί. Αν δεν τους σταματήσουν, τότε τα άτομα αυτά θα επιστρέφουν πίσω με ευθύνη του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος είπε οτι η Συμφωνία αυτή με το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και επισήμανε ότι τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης είναι εκεί που ανήκουν τα χωρικά ύδατα και αυτό το ξεκαθαρίζει η Συμφωνία.

Πρόσθεσε όυι συμφωνήθηκε, οι επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να είναι εκ περιτροπής από κράτη-μέλη της Συμμαχίας, εξαιρουμένων της Ελλάδας και της Τουρκίας «για αυτονόητους λόγους».

Προκειμένου δε, «να μην υπάρχουν κενά περί ‘γκρίζων ζωνών’ «, όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέφερε την Απόφαση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση επί Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου 2008, όπου αναφέρεται ότι «ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα στην Ελλάδα», προσθέτοντας «το λέω αυτό γιατί το θέμα της μαύρης εποχής Σημίτη έχει κλείσει παντοτινά για την Ευρώπη».

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις εκ μέρος της Τουρκίας, είπε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει και κάθε φορά θα αναχαιτίζεται από την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για τον λόγο που η ΝΑΤΟϊκή δύναμη πλέει κοντά στον 21ο Μεσημβρινό, «στην μέση του Αιγαίου» και αν αυτό σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, η ΝΑΤΟική δύναμη θα μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με την παρατήρηση του συμμετέχοντος στην εκπομπή, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, οτι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας, αυτή την στιγμή, είναι η Ρωσία και οι Κούρδοι, με τον κ. Γιαλλουρίδη να προσθέτει ότι η Τουρκία επιδιώκει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Συρία, λαμβάνοντας υπόψη οτι η Ρωσία έχει αυτή την στιγμή ναυτική δύναμη 22 σκαφών στην περιοχή.

Σε άλλη αποστροφή του ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ανοιχτά θέματα στην Συρία και «έπρεπε να υποχωρήσει τουλάχιστον στο μεταναστευτικό».

Ο υπουργός ‘Αμυνας ανέφερε ότι η αρχική ελληνική πρόταση, αλλά και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετακίνηση της Frontex στα τουρκικά παράλια, με την διαφορά ότι αυτό απαιτεί την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex ώστε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος έθεσε το θέμα αυτό στην υπουργό ‘Αμυνας της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη και το επείγον του ζητήματος, καθώς, όπως είπε, θα υπάρξουν επιχειρήσεις στην Συρία και την Λιβύη με τον εκτιμώμενο αριθμό προσφύγων να ανέρχεται σε 600.000 επιπλέον, ζήτημα το οποίο «αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης».

Με δεδομένο το επείγον της κατάστασης και τον χρόνο που απαιτούν οι ενέργειες για την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex, αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτήν την συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Καμμένος, οι ΝΑΤΟϊκοί θα έχουν πλέον την δυνατότητα να βλέπουν την συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίοις όμμασι με τη γείτονα χώρα, «να έχει κόστος και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αν δεν εφαρμόσει την Συμφωνία».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός ‘Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είπε ότι «θεωρώ δεδομένο πως θα κλείσουν τα σύνορα», διευκρινίζοντας στη συνέχεια, «τα σύνορα δυτικά από ορισμένες χώρες», καθώς, όπως είπε, γνωρίζω τις θέσεις ορισμένων χωρών, «ΠΓΔΜ, Αυστρία, Ουγγαρία».

«Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, θα αυξάνονταν πολύ οι ροές από την Τουρκία» είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται έτοιμη στις διαπραγματεύσεις, με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις να έχουν ολοκληρωθεί στις 18 Φεβρουαρίου, όπου, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει να υπάρξει απορρόφηση των προσφύγων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς για τον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, είπε ότι έγινε αίτημα για υπερπτήση πάνω από την Τουρκία με ανεφοδιασμό στην Ρόδο και η Τουρκία απάντησε ότι θεωρεί την Ρόδο αποστρατικοποιημένη περιοχή και ο ανεφοδιασμός μπορούσε να γίνει στο Μποντρούμ, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει αυτή την απάντηση και τον Πρωθυπουργό να μην δέχεται να ανεφοδιαστεί στο Μποντρούμ για να μην ανεφοδιαστεί στην Ρόδο.

Ο κ. Καμμένος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε οτι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, καθώς σταθερή της θέση είναι η μη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις «στη γειτονιά μας», ενώ σε ότι αφορά στρατιωτικές διευκολύνσεις, εξετάζει κάθε φορά το σχετικό αίτημα.

Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας γραμμής ασφαλείας από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που να περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Επίσης, είπε, ότι αν αργότερα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτήν την ανθρωπιστική επιχείρηση.

Ερωτηθείς για το πόρισμα που αφορούσε την πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια, ανέφερε πως είπε στις οικογένειες Βλαχάκου, Γιαλοψού και Καραθανάση που όλα αυτά τα χρόνια «διατύπωναν αρκετές απορίες σε σχέση με το εν λόγω πόρισμα», ότι θα τους γνωστοποιήσει το πόρισμα και πως είναι στην διάθεσή τους να πάνε μαζί να ξαναδούν το ελικόπτερο, καθώς «δεν πρέπει να υπάρχουν σκοτεινά σημεία σε αυτές τις υποθέσεις».

Σε σχέση με την πτώση του ελικοπτέρου στην Κίναρο, είπε οτι μόλις γύρισε από τις Βρυξέλλες ζήτησε να δει την εικόνα του Αιγαίου εκείνη την ώρα και «πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες εκείνη την ώρα στο Αιγαίο υπήρχαν μόνο ελληνικά πλοία. Δεν υπήρχε ούτε άλλο εμπορικό πλοίο, ούτε πολεμικό πλοίο άλλης χώρας, ούτε βεβαίως της Τουρκίας».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο παρεμβολής στα όργανα του ελικοπτέρου που να οδήγησε στο δυστύχημα, προσθέτοντας ότι «θα γίνει κανονική έρευνα» και το πόρισμα της θα το παραδώσει ο ίδιος στις οικογένειες των αξιωματικών.

Υπογράμμισε δε στη συνέχεια: «θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: Εάν τολμήσει κανείς να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας μου, εάν τολμήσει να κάνε πολεμική πράξη θα έχει απάντηση αμέσως».

Ο υπουργός ‘Αμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «πριν το Πάσχα των Καθολικών, θα έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, θα έχει διαγραφεί η τελική λύση εμπεριέχουσα και ρύθμιση του χρέους, η οποία λύση ταυτόχρονα θα είναι και η αρχή της εκτόξευσης της χώρας με νέα δεδομένα».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε οτι ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι εκτός διαπραγμάτευσης, «αυτό που πήγαν να κάνουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, τελείωσε με αυτήν την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι με τον καθορισμό της ΑΟΖ η χώρα θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς για τα κοιτάσματα.

Σε ότι αφορά την συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της υγιούς επιχειρηματικότητας, οι κανόνες της δεοντολογίας και να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια.

Ανέφερε επίσης ότι κάποιοι από τα κανάλια πήραν τραπεζικά δάνεια χωρίς εγγυήσεις, προσθέτοντας «υπάρχουν εισαγγελείς που θα οδηγήσουν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις».

«Η διαπλοκή ξεκίνησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ‘φύγει με ελικόπτερο’ μετά έγινε ‘θα φύγουν με αεροπλάνο’ και μετά έγινε ‘θα φύγουν, ή θα γίνει οικουμενική κυβέρνηση, βλέπετε, όσο υπάρχει έλεγχος στην διαπλοκή ‘μαζεύεται’ κι αυτή» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα