Ο Τούσκ στο Μαξίμου για προσφυγικό-BREXIT,ενώ η κυβέρνηση βλέπει «κλείσιμο» συνόρων

euΗ συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στο μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να είναι η πρώτη μεταξύ μιας σειράς  επαφών που θα έχει ο Πρωθυπουργός με Ευρωπαίους ηγέτες το επόμενο τριήμερο, και στις οποίες το προσφυγικό ζήτημα θα είναι βασικό θέμα της ατζέντας των συζητήσεων.

Ωστόσο,άλλο ένα θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τούσκ θα είναι  η πρόταση του Προέδρου  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ.

Άλλωστε,ο ευρωπαίος αξιωματούχος έρχεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο  περιοδείας που πραγματοποιεί  σε ευρωπαϊκές χώρες για να συζητήσει για την πρότασή του για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που πρόβαλε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και να πειστούν οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Παρόλα αυτά στο μέτωπο του προσφυγικού, η κυβέρνηση θεωρεί πάρα πολύ πιθανό κάποιες χώρες να  κλείσουν τα σύνορα τους,με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο,να κάνει λόγο για δεδομένη κίνηση.

«Θεωρώ δεδομένο ότι έχουν ήδη πάρει απόφαση κάποιες χώρες της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα, είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν παίρναμε το μέτρο που πήραμε με το ΝΑΤΟ θα κινδυνεύαμε να έχουμε μια τεράστια ροή από τη μεριά της Τουρκίας και να μένανε για κάποιο πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εδώ» είπε σε συνέντευξή του στο Star.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και τα αποτέλεσματα της χθεσινής συνάντησης των χωρών του Βίζεγκραντ που ζήτησαν ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που δεν μειωθούν οι προσφυγικές ροές ως το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Στη συνάντηση που έγινε χθες στην Πράγα, συμμετείχαν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, ενώ είχαν προσκληθεί η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός την Τετάρτη θα έχει συνάντηση για το προσφυγικό με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής που θα έχει ως κύρια θέματα στην ατζέντα το προσφυγικό και τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, λίγο  πριν από τη Σύνοδο , θα γίνει μια ολιγομελής συνάντηση κορυφής,η οποία  οργανώνεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και η Αυστρία, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας και συνολικά 11 χωρών της ΕΕ.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα