Ν. Κοτζιάς: Το συριακό σχετίζεται με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και του Λιβάνου, Τζεμπράν Μπασίλ είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. brukselles-upourgos-eksoterikon-nikos-kotzias

«Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ξεκίνησε η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνουμε μια πρώτη διαδικασία. Έχουμε συμφωνήσει και με τον Λίβανο, ώστε ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ελλάδα και η Κύπρος να διαμορφώσουμε μετά το καλοκαίρι μια συνδιάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας υπουργός.

Όπως σημείωσε, οι χώρες, οι οποίες αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ήταν, εν πρώτοις, η Μολδαβία, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να βοηθηθεί για να συγκροτηθεί κράτος δικαίου και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα και το μαύρο πολιτικό χρήμα. «Η δεύτερη χώρα που μας απασχόλησε ήταν η Λευκορωσία, για την οποία προβλέπεται άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι τέτοιου είδους κυρώσεις δε λειτουργούν και δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς και ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αναπτύσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες».

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι πολύ μεγάλο μέρος της συζήτησής μας αφορούσε στη Συρία, στις εξελίξεις μετά τη συνδιάσκεψη του Λονδίνου και στη συμφωνία που έγινε στο Μόναχο. Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας που βασίζεται στο γεγονός ότι, πολλές δυνάμεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ή και να ετοιμάζουν στρατεύματα επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας. Για εμάς, το θέμα της Συρίας δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού ή μάχης ενάντια στην τρομοκρατία ή γενικά θέμα φιλειρηνισμού, αλλά και θέμα που σχετίζεται με την κατάσταση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενότητάς της στην αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα