Δημοσιεύθηκε στις: Σα, Φεβ 13th, 2016

Τουρκία και Σαουδική Αραβία ίσως ξεκινήσουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία

turksaudΟ Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι  Τουρκία και Σαουδική Αραβία ενδέχεται να αρχίσουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Σε κάθε συνάντηση του συνασπισμού δίναμε έμφαση στην ανάγκη για μια εκτενή στρατηγική με προσανατολισμό στα αποτελέσματα στη μάχη κατά του Daesh (ISIS/ Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, μετά από ομιλία του σε συνάντηση στο Μόναχο, όπου έλαβαν χώρα συζητήσεις για μέτρα σχετικά με τον συριακό εμφύλιο.

«Εάν έχουμε μια τέτοια στρατηγική, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία ενδεχομένως να ξεκινήσουν μια χερσαία επιχείρηση. Κάποιοι εξακολουθούν να λένε ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη στη μάχη κατά του Daesh, παρά τις πιέσεις της για πιο χειροπιαστές προτάσεις» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι Σαουδάραβες αξιωματικοί επισκέφτηκαν τη βάση για διερευνητικούς σκοπούς. «Η Σ. Αραβία έχει επιδείξει την αποφασιστικότητά της απέναντι στο Daesh, ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμη να στείλει αεροσκάφη και στρατεύματα» δήλωσε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμοί για χερσαία επιχείρηση. Ακόμη, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επίσης πολύ στενές σχέσεις με το Κατάρ, ενώ αναθερμαίνονται οι δεσμοί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία «υπήρχαν κάποια προβλήματα».

Εν συνεχεία, αποδοκίμασε την αμερικανική ανακοίνωση πως δεν αναγνωρίζει το κόμμα PYD ως τρομοκρατική οργάνωση, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν εάν είναι στην πλευρά της Τουρκίας ή του PYD. Ακόμα, αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε ότι μόλις το 12% των αεροπορικών επιδρομών της στη Συρία στοχεύουν τρομοκράτες του ISIS. «Στόχος της Ρωσίας είναι η στήριξη του Άσαντ, όλοι το ξέρουμε αυτό. Αλλά το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος θα την σταματήσει; Τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ;».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo