Ενώ η τραγωδία συνεχίζεται,το ΝΑΤΟ έρχεται και η ΕΕ διαρρέει «ψευδολύσεις»

1029322201Τη στιγμή που για πρώτη φορά, η νατοϊκή συμμαχία θα εμπλακεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης,στέλνοντας ναυτική δύναμη προκειμένου να ανακοπεί,όπως λέγεται,το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα και να παταχθεί το δίκτυο των διακινητών,η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει το παιχνίδι των διαρροών.

Τελευταία διαρροή,αυτή στο Associated Press που επικαλείται έγγραφο, το οποίο διέρρευσε από αξιωματούχο της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το δημοσιευθέν έγγραφο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης» που θα οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη ζώνη Σένγκεν για διάστημα έως και δύο χρόνια.

Παράλληλα,ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Σκόπια, κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου «να σταματήσει πλήρως» την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από τα νότια σύνορά της με την Ελλάδα,προειδοποιώντας ότι η Βιέννη θα πράξει ανάλογα στα σύνορά της εντός μηνών.

Μη ξεχνάμε άλλωστε,ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επίσημα την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, ειδάλλως μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς αναστολής της συμμετοχής της στη Συνθήκη Σένγκεν.

Επιστρέφοντας πάντως πάλι στη “διαρροή ” της ανώνυμης πηγής,η ελληνική κυβέρνηση,δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου, ενώ και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε σε δημοσιεύματα περί αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά δυνατό.

Βέβαια,με πρόσφατη παρέμβασή της η  Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ,υπερασπίστηκε τη διατήρηση της Σένγκεν υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρευσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής και στην αντιμετώπιση των αιτίων των προσφυγικών ροών.

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει συχνά «να μου λένε άνθρωποι ότι ‘υπήρχε ζωή και πριν από την Σένγκεν’. Και τους απαντώ ‘Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την γερμανική επανένωση – εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα» είπε σε σαρκαστικό τόνο η κ. Μέρκελ το βράδυ της Παρασκευής, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.

Τέλος, τα μέλη του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αντικαγκελάριος της Γερμανίας) και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας),με επιστολή τους ζητούν κοινή δράση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού,χαρακτηρίζοντας «ψευδολύση» την αποπομπή μιας χώρας από τη Σένγκεν.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει ακόμη επιτευχθή, κάτι που συνιστά απειλή στην ευρωπαϊκή συνοχή.

«Μια ευρωπαϊκή λύση πρέπει να κρατά την κοινότητα ενωμένη και να ανταποκρίνεται στις κοινές μας αξίες. Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να δράσει και είναι ικανή να πετύχει κοινές αποτελεσματικές λύσεις. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα απορκούσουμε τους σκεπτικιστές των λαϊκιστικών και εθνικιστικών κινημάτων στην Ευρώπη» αναφέρουν.

Σημειώνουν ότι η λύση θα έρθει μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών και τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχεται στην Ευρώπη και προσθέτουν ότι «πρέπει να είμαστε πιο δίκαιοι απέναντι στα βάρη που σηκώνουν οι χώρες μας με διάφορους τρόπους και να προσπαθήσουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με την καταγραφή και τη διανομή προσφύγων ή με διαπραγματεύσεις με τις χώρες προέλευσης και ειδικά με την Τουρκία».

Γκάμπριελ και Στάινμαϊερ ζητούν συζήτηση με περισσότερη ειλικρίνεια, με δεδομένο ότι εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν.

«Αυτό σημαίνει ότι ο επίσημος ή ο de facto αποκλεισμός μιας χώρας μέλους από τη Σέγκεν είναι μια ψευδολύση που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να επαναπροσδιορίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ειδικά αγνοώντας τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη» επισημαίνουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα